wegener holt journalistieke rol uit

Commentaar – Hoppa, daar gaan weer 400 tot 800 man bij Wegener de deur uit. Voormalig baas Jan Houwert maakte het allemaal al niet zo veel uit. Nu het bedrijf in handen van de Engelse investeerder Mecom is, lijkt het bedrijfsgevoel definitief weg. Als er maar meer dan twintig procent winst gemaakt wordt, want dat willen de aandeelhouders.

We schrijven 1995, dus om nou van vroeger te spreken…, Salland had toen nog drie kranten. Het Overijssels Dagblad, het Sallands Dagblad en de Zwolsche Couarnt. Ze hadden hun basis in Twente, Deventer en Zwolle. In Enschede had je Jan Houwert en zijn Tubantia zitten. Houwert wilde grotere auto’s rijden en meer pernot drinken, dus sloeg hij aan de handel met zijn bedrijf.

Hij kocht (even met zeven mijlslaarzen door de geschiedenis) de Twentsche Courant, Kluwer en Tijl, zette dat allemaal weg bij Wegener en werd vervolgens zelf de baas. Op zijn eerste werkdag zal hij al wel aan het bezuinigen zijn geslagen. Meer dan één krant in de regio? Schrappen die handel. Vier man op een regionale redactie? Drie kan ook wel. Alles om de aandeelhouders te plezieren Want dat zijn de mannen met geld.

Eigenlijk maakt het zo’n Houwert niet zo veel uit waar die mee handelt. Als het maar geld oplevert. En dat is in dit geval juist zo spijtig: We hebben het over nieuws, achtergrond en informatie. De regionale krant houdt je op de hoogte van wat er in je buurt gebeurt. Dat is geen handelswaar, dat is zo’n beetje een hoeksteen van de democratie. Je kunt in Salland moeilijk volhouden dat een beetje controle hier en daar geen kwaad kan.

Journalistiek is geen handelswaar waar bedrijfsomzetten voorop staan. Nieuws maken is een soort van ideaal. Daar heb je met een man of wat een dagtaak aan, die moeten er dus van kunnen eten. Maar die ridicule winstmarges die de Engelse baas van Wegener eist, dat holt de krant uit.

De verschillende Stentor-redacties hebben boze brieven naar topman David Montgomery gestuurd. Want die had de aandeelhouders te hoge winstverwachtingen voorgehouden. Die wil hij nu waarmaken met bezuinigen. Draait hij die bezuinigingen niet terug, dan volgen er acties. En die acties, die ondersteunen we op voorhand volledig.

logo

In het commentaar geeft Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.