waarschuwing voor gekraakte pinautomaten

De politie IJsselland is op de hoogte gesteld van het feit dat er wordt geskimd bij verschillende kaartjesautomaten op stations in de regio. Skimmen is het kopiëren van de magneetstrip van een betaalpasje met het doel daarmee zelf illegaal geldopnames te verrichten. Op het moment is er alleen melding gemaakt van automaten in Ommen en Dalfsen, maar de politie vermoedt dat er meer mensen, ook in andere dorpen, gedupeerd zijn.

Om te kunnen skimmen bouwen criminelen in een onbewaakt ogenblik een pinautomaat om. Er wordt dan een vals voorzetmond gemonteerd, waarmee de gegevens van een pasje kunnen worden ingelezen. Een minicamera of vals toetsenbord wordt vervolgens gebruikt om de pincode van de betreffende pasjes te achterhalen. Later wordt de pas nagemaakt en wordt er geld van de rekening van de nietsvermoedende eigenaar afgeschreven, meestal in het buitenland.

Banken hebben onlangs weer maatregelen genomen door onder andere de pasmond van de automaten aan te passen en te beveiligen. Het dievengilde blijft echter ook creatief, dus controleer altijd of de pasmond overeenkomt met de afbeelding op de automaat. Scherm ook altijd de hand af waarmee je de pincode intoetst. Hiermee voorkom je dat iemand met of zonder camera de pincode af kan kijken.

Als je slachtoffer bent geworden van skimming moet je dit direct melden bij je bank, die dan alle bankpassen laat blokkeren. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie, aangezien banken al centraal aangifte doen van bankpasfraude. In het geval van skimmen vergoeden de meeste banken overigens wel de schade, indien aantoonbaar is dat je werkelijk slachtoffer bent geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.