vanavond eten we scholfilet met rodekool

Woensdag wordt Visdag! Die formule hanteert Salland Centraal inmiddels al enkele maanden in samenwerking met Vistraiteur Roescher uit Raalte. Iedere week presenteren wij op woensdag een nieuw en gevarieerd visrecept. Deze week schotelen wij je Gebakken scholfilet met rodekoolsalade voor.

De schol of Pleuronectus platessa wordt ook wel de pladijs genoemd en is een platte ruitvormige vis, die samen met onder andere de bot en schar tot de schol-achtigen wordt gerekend. Die maken op hun beurt weer deel uit van de platvissen. De huid van de schol is aan de rechterkant groenbruin en heeft oranje stippen. De ogen van de schol zitten aan de rechterkant. Aan de linkerkant (de blinde zijde) is de schol wit.

De kleine scholletjes zwemmen recht op na hun geboorte en zien er dan ook uit als andere vissen. Na ongeveer zes weken ondergaan ze een gedaanteverwisseling, waarbij een van hun ogen naar de andere kant groeit en ze zich tot platvis ontwikkelen. De volwassen schol zwemt met een golvende beweging. Vooral de lange rugvin zorgt voor de voortbeweging.

De schol komt onder andere veel voor in de Atlantische Oceaan, bijvoorbeeld de Noordzee, de Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse Zee. De vis leeft vooral veel op de bodem van de zee en niet ver van de kust. Hij voedt zich voornamelijk met weekdieren en wormen. Op platvissen in het algemeen waaronder de schol wordt veel gevist. Een zeer belangrijk deel van de visvangst op de Noordzee bestaat uit die van schollen. Bij de vangst wordt veelal gebruikgemaakt van de boomkor.

Voor Nederland is schol dus ook een belangrijke vis. Ruim 45 procent van alle vis die in 2006 op onze afslagen aangeboden werd, is schol. Nederlandse vissers hebben 37 procent van het Europese vangstquotum voor deze vis. Om nu te zorgen dat we ook in de toekomst van schol kunnen genieten, blijft de visserijsector maatregelen nemen om dit te waarborgen. Dit gebeurt zowel op Europees als nationaal niveau.

In de Noordzee is de schol namelijk overbevist en daardoor beneden het biologisch veilige niveau geraakt. Hoewel de visquota naar beneden zijn bijgesteld, is de visserijdruk nog steeds te hoog en hebben de maatregelen nog niet geleid tot herstel. De gemiddelde lengte van de aangevoerde schol is de afgelopen jaren gedaald. De schol is meestal nog maar net boven de minimummaat van 27 centimeter, terwijl in IJsland de schol tussen de 35 en 40 centimeter is.

Voor de rodekoolsalade mengen we eerst het sap van één sinaasappel, twee gesneden rode uien, twee sinaasappels, een deciliter walnotenolie, zout en peper, een deciliter rode wijnazijn en een halve fijngesneden rodekool. Na een dag marineren we het hele prutje. Na het marineren de salade proeven en vervolgens eventueel zout toevoegen, wees voorzichtig met toevoegen van zout tijdens het mengen, pas na 24 uur marineren is de kool mals geworden en zijn de ingrediënten goed opgenomen.

De scholfilets snijden we in kleine stukjes, bestrooien we licht met zout en we mengen de bloem met een theelepel geraspte citroenschil. De scholfilets bloemen en goudgeel bakken. De rodekoolsalade ongeveer dertig minuten voor het serveren uit de koelkast halen. De gepelde walnoten fijnhakken en toevoegen.

Eventueel wat eikenbladsla op het bord verdelen en de rodekoolsalade hierop scheppen. De gebakken scholfilets op het bord dresseren en als laatste de sinaasappelpartjes verdelen.

Ingrediënten

300 gram scholfilets

Bloem

Citroenrasp

Zout en peper

Halve fijngesneden rodekool

Eén deciliter rode wijnazijn

Zout en peper

Eén deciliter walnotenolie

Gepelde walnoten

Twee gesneden rode uien

Twee sinaasappels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.