vanavond eten we gambasalade met krieltjes

Woensdag wordt Visdag! Die formule hanteert Salland Centraal inmiddels al enkele maanden in samenwerking met Vistraiteur Roescher uit Raalte. Iedere week presenteren wij op woensdag een nieuw en gevarieerd visrecept. Deze week schotelen wij je een Spaanse salade voor met gamba’s en nieuwe krieltjes.

Een gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep garnalen uit één familie, de zogenaamde peneïde garnalen. Dat zijn de schaaldieren die behoren tot de kreeftachtigen. Hierdoor ontstaat vaak verwarring in de benamingen ‘scampi’ en ‘gamba’. Een gamba is een grote garnaal en een scampi is een kleine kreeft. Wanneer ze als losse staarten worden verkocht is het verschil echter moeilijk waar te nemen.

De gamba wordt ook wel een reuzegarnaal of Chinese garnaal genoemd. Gamba’s zijn zowel gekookt als rauw (uit de diepvries) te koop. Pellen voor bereiding is vaak noodzakelijk. De werkwijze is eigenlijk heel simpel: Verwijder eerst de kop, duw met de duimen de pootjes uit elkaar zodat het pantser aan de onderkant breekt en pel de schaal eraf. Verwijder dan pas de staart.

Gamba’s zijn vaak al gaar gekookt verkrijgbaar. Ze kunnen dan ook erg goed koud worden gegeten. Ze kunnen ook voor warme gerechten worden gebruikt. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog. Rauwe gamba’s zijn in bijna kokend water of in visbouillon binnen vier minuten gaar. Grillen of bakken kan natuurlijk ook.

Voor de Spaanse gambasalade koken we de krieltjes op een laag vuurtje in ongeveer twaalf minuten beetgaar. Van de olijfolie, wijnazijn, zout en gemalen witte peper maken we intussen een dressing. Giet de aardappelen af en doe ze in een diepe schaal. Schenk vervolgens de dressing over de nog warme krieltjes en voeg de bosui en het pepertje toe. Schep het geheel voorzichtig om en garneer met de zwarte olijven en het gesnipperde groen van de bosuitjes. De salade laten we helemaal afkoelen, pas dan mengen we de gamba’s er doorheen.

Ingrediënten

250 gram gekookte gamba’s

450 gram nieuwe krieltjes

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel wijnazijn

Zout, versgemalen witte peper

3 fijngesnipperde bosuitjes (bewaar het groen)

12 zwarte olijven

1 pepertje zonder zaadjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.