uitzwaaidienst voor raalte for romania

R4R, dat staat voor ‘Raalte for Romania’, vertrekt zaterdagochtend rond de klok van 06.30 uur voor een week naar Roemenië. In het kader daarvan wordt er om 06.00 uur een uitzwaaidienst gehouden in de Plaskerk.

De enthousiaste groep jongeren van de Protestantse Gemeente Raalte is al sinds oktober 2007 bezig met werven van geld en gaat de opbrengst dus hoogstpersoonlijk brengen. Maar het is geen kwestie van een grote envelop overhandigen en weer weg. Nee, de jongeren steken ook zelf de handen uit de mouwen voor het opknappen van een school.

‘Mensen helpen die het minder goed hebben en daarbij tevens kennismaken met een andere kant van de samenleving.’ Met die gedachte heeft R4R lange tijd gezocht naar een project in Roemenië. Dankzij een contactpersoon in Roemenië is R4R uiteindelijk uitgekomen bij een school voor moeilijk lerende kinderen in het dorpje Siria, in het westelijke deel van het land. “Deze school kan onze hulp heel goed gebruiken”, zegt Geertje Gerrits namens de zeskoppige stuurgroep van R4R.

“De honderd leerlingen wonen het hele schooljaar in het naastgelegen internaat. Zo’n dertig leerlingen zijn wees en blijven er ook in de zomervakantie wonen. Het internaat wordt gefinancierd door de overheid, terwijl de school zichzelf moet bedruipen. Daarom richten wij ons in eerste instantie op de school”, aldus Gerrits, die in het voorjaar samen met een bouwdeskundige al een bezoek heeft gebracht aan Siria, om de grootste problemen in kaart te brengen.

Tijdens het bezoek aan de Roemeense school werd al snel duidelijk dat een opknapbeurt geen luxe is. Er moet gewoonweg heel veel gebeuren. “Aangezien er te veel werk is voor één week, hebben wij ons enkele doelen gesteld”, vertelt Hetty Nijhuis, die eveneens deel uit maakt van de stuurgroep. “Wij willen in ieder geval de veertien lokaaltjes verven en al het houtwerk – met name de vloeren – in de kleine lokalen herstellen. Daarnaast moeten de schoolborden allemaal vervangen worden, want met de huidige borden valt nagenoeg niet te werken. En ook het vernieuwen van de wasbak op het schoolplein is absolute noodzaak”, aldus de twee dames, die veel zin hebben om aan de slag te gaan in Roemenië.

Samen met twintig jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar en nog een groepje begeleiders vertrekken Gerrits en Nijhuis met drie taxibusjes richting Siria. “Net als de Roemeense weeskinderen overnachten wij in het internaat en moeten het dus met dezelfde faciliteiten stellen”, vertelt Nijhuis. “Vooral de toiletten zijn niet al te fris. In het internaat valt dat gelukkig nog mee, maar op het schoolplein zitten alleen wat grote gaten in de grond waar je boven moet hangen”, weet Geertje Gerrits uit eigen ervaring. Hetty Nijhuis: “Dus als we over een jaar of twee weer gaan, dan staat het opknappen van het sanitair ongetwijfeld hoog op ons lijstje.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.