transportdag in raalte groots aangepakt

Groots aangepakt. Je kunt bijna niet anders zeggen. Want de Transportdag in Raalte zaterdag op het enorme terrein van MBI staat bomvol activiteiten. Voor ieder is er wat wils. Je kunt kijken hoe brandweermannen een auto openbreken, je mag blazen bij de politie (zonder een bekeuring te krijgen) en er wordt van alles verteld over de dode hoek. De organisator, chauffeursvereniging Drivers Uut Salland, is dik tevreden.

Het is bijna onmogelijk om het terrein niet te vinden overigens. Een vrachtwagen is door een hijskraan opgehangen en bengelt daarom meters boven de grond en het Overijssels Kanaal. De vele fietsen en auto’s doen mensen die niet op de hoogte zijn van deze Transportdag beseffen dat hier iets bijzonders gaande is.

Bij binnenkomst ga je eerst door een hal waarin volwassen kerels weer even terug zijn in hun jeugd. Want ze zitten kleine vrachtwagens met afstandbedieningen te besturen. Wanneer je de hal uitloopt kom je eigenlijk pas op het terrein waar het ‘echt’ gebeurt. Hier kun je bijvoorbeeld meedoen aan een skelterrace of je opgeven voor een rit in een ‘American Schoolbus’.

Iets verderop staat de politie met een stand. Kun je eens blazen, en ook al heb je alcohol gehad, dan nog krijg je geen bekeuring. Toch durven enkele volwassen mannen het niet aan, want ‘het werd gisteren aardig laat in de kroeg’. De politiemannen en vrouwen krijgen veel waardering vanuit het publiek voor hun uitleg. Zo wordt de nieuwsgierigen alles verteld over nieuwe snufjes, zoals het moderne flitsapparatuur. Het publiek is één en al oor.

Dan klinken plotseling harde sirenes en wordt duidelijk dat de brandweer aan een nieuw klusje is begonnen. Een oude auto wordt op een vakkundige manier uit elkaar gehaald en vervolgens weer in elkaar gezet. Voor als bijvoorbeeld iemand bekneld is geraakt en uit zijn benarde positie moet worden verwijderd.

De dag staat ook in het teken van veiligheid. Vooral kinderen krijgen van alles geleerd over de dode hoek van vrachtwagens. Terwijl de ouders het kroost even wat laten bijleren, kunnen ze zich zelf vergapen aan de vele vrachtwagens die zijn opgesteld. Of gewoon even een praatje maken met een bekende onder het genot van een hapje of een drankje, want dat kan natuurlijk ook. Het behendigheidsparcours, waar bijvoorbeeld een bus langs allerlei pionnen moet, trekt ook veel bekijks.

De organisatie is hartstikke tevreden. “Er zijn veel mensen en iedereen is positief. Alleen het weer kan nog wat beter.” Af en toe regent het inderdaad, maar niemand lijkt er mee te zitten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.