Home / archiefcentraal / spoeddebat over verkoop essent aandelen

spoeddebat over verkoop essent aandelen

Op verzoek van SP-kamerlid Paulus Jansen wordt woensdag om 17.00 uur een spoeddebat gehouden over de verkoop van de aandelen Essent. De provincies Noord-Brabant, Limburg en Overijssel willen namelijk van hun aandelen af. Volgens kamerlid Jansen dreigt Essent in de uitverkoop te gaan en in handen te komen van buitenlandse investeerders. Het debat is met minister Bos, omdat verantwoordelijk minister Van der Hoeven in het buitenland zit.

”Ik heb om een spoeddebat gevraagd omdat minister Van der Hoeven, ondanks mijn verzoek van vorige week, nog altijd geen standpunt van de regering heeft kunnen geven”, stelt kamerlid Jansen. “Daarnaast wordt er op korte termijn al in de provincies gesproken over de verkoop van aandelen, dus er is haast bij.” De provincie Noord-Brabant vergadert vrijdag 6 juni over de mogelijke verkoop, Overijssel doet dat op woensdag 11 juni en Limburg op vrijdag 20 juni.

Volgens SP-kamerlid Jansen, Nico Schouten (statenlid provincie Noord-Brabant), Leny Eijssen (Limburg) en Willy Lourenssen (Overijssel) is de privatisering van Essent een ramp. Essent wil haar bedrijf verkopen aan grote investeerders, waardoor het aandeel van provincies verwatert. Beïnvloedingsmogelijkheden voor de provincie nemen als aandeelhouder af wanneer Essent schaalvergroting gaat toepassen, terwijl het risicoprofiel van het bedrijf daarmee verder toeneemt. Aandeelhouder zijn in zo’n bedrijf is voor een provincie dan niet langer lonend.

”De voorgenomen verkoop van Essent is slecht voor de klant en slecht voor het maatschappelijk belang in bredere zin. Nederland heeft nog vier publieke energiebedrijven, die eigendom zijn van provincies en gemeenten: Essent, NUON, Eneco en Delta. Tot op de dag van vandaag is het verboden dat de aandeelhouders hun bedrijf verkopen aan een private investeerder. Maar dat verandert binnenkort. Per januari 2010 moeten de energiebedrijven hun netbedrijf afgesplitst hebben. Zodra dat gebeurd is, mogen de aandeelhouders het productie- en handelsbedrijf verkopen.”

Hoewel de vier grote energiebedrijven zich nu ook al als commerciële bedrijven gedragen, vloeit veel van hun winst direct terug naar provincies en gemeenten. “Door een overname zal de positie van de publieke aandeelhouders echter verwateren, waardoor hun belang alleen nog een zo hoog mogelijke opbrengst aan dividend of verkoop van aandelen zal zijn. Maar de aandeelhouders moeten juist weer vooral gaan letten op maatschappelijke output in plaats van op dividenduitkering.”

Lees ook

De Lemeler begraafplaats is weer up-to-date

LEMELE – De in september vorig jaar gestarte renovatie van de bijzondere begraafplaats in Lemele …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.