rechts voorrang haal haaientanden weg

Salland is helemaal dertig- en zestig-kilometerzone aan het worden. Maar minder hard rijden dwing je niet alleen af met verkeersborden, je moet de weg er ook op aanpassen. Daarom verschijnen overal verkeersdrempels en worden de meeste kruisingen gelijkwaardig.

Vooral de veranderende voorrangsregel kan een gevaar zijn. Want daar waar je altijd voorrang had, moet je nu ineens rechts voorrang geven. Voorrang is een recht van geven en niet van nemen. Maar ja, wie voorrang heeft op zo’n nieuwe kruising gaat er natuurlijk een beetje vanuit dat de tegenpartij inderdaad voorrang geeft…

De nieuwe voorrangsregel is vaak wel aangegeven met borden als ‘let op, voorrangsregel gewijzigd’. En op de weg zelf zijn de haaientanden dan ook wel weggehaald. Dat zijn officieel geen verkeerstekens, maar ze zijn wel ondersteunend en daarom erg bepalend.

Rijd Heino uit naar Zwolle via Laag Zuthem en je krijgt direct buiten Heino de keuze om de parallelweg naar Zwolle te nemen of inderdaad naar Laag Zuthem te gaan. Op die kruising stonden eerder ook haaientanden. Eigenlijk staan ze er nog steeds, alleen zijn ze niet meer wit. Ze zijn zwart. Eigenlijk staan ze er daarom nog steeds. En dus geven ze een levensgevaarlijk signaal af. Het signaal van ‘je nadert een voorrangsweg’. Maar dat is dus niet meer zo.

De situatie is ter plekke daarom zo gevaarlijk, omdat er ook nog dikke witte balken over de weg lopen. Die lijken te duiden op ‘verplicht stoppen’ voor een kruising. Maar vermoedelijk betekenen ze dat je een zestig-kilometerzone in komt rijden. Dat zal het vast zijn!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.