Home / archiefcentraal / processierups wint het dik van bestrijders

processierups wint het dik van bestrijders

De processierups wint het dik van zijn bestrijders, daar is Teun Zeilstra uit Heeten zeker van. Hij staat dag in dag uit in een hoogwerker om de nestballen met een grote stofzuiger te verwijderen. “Maar iedere rups die we missen vermenigvuldigt zich 200 keer.” Dweilen met de kraan open dus, dat wegzuigen van de processierups? “Niet helemaal, we roeien ze niet uit, we halen ze vooral weg op plekken waar mensen er last van zouden kunnen hebben.”

De processierups komt in steeds grotere getale voor in Nederland. Hij rukt op vanuit het zuiden. Lastige aan het beestje is dat hij nogal haart. En die haartjes veroorzaken branderigere plekken op de huid. Daarom worden de nesten weggezogen. Donderdag nog 130 stuks tussen de afslag Westdorplaan en de BK-straat op de N348 Raalte-Deventer. En vrijdagmorgen gingen 21 nesten op de eerste honderd meter van de afslag van de N332 met Heeten in de stofzuiger van SEKO Boomverzorging. Aan één kant van de weg.

“Kun je ook niet dat grote nest weghalen aan de Ramelerdijk?”, vraagt een bewoonster van die weg als ze de mannen van SEKO aan het werk ziet. “Dat is ingewikkeld genoeg”, legt Teun uit. “Vandaag werken we voor de provincie. De Ramelerdijk is van de gemeente Raalte.” Daar blijkt mevrouw drie weken geleden al naar toe gebeld te hebben. Geen antwoord. Terwijl die nestzak aan de Ramelerdijk toch heel laag aan de grond zit. Honden schurken er langs. De rupshaartjes komen los. En dan krijg je die ellende van brandende wondjes.

Teun heeft daar zelf ook last van, ook al is hij goed ingepakt. Na iedere pauze een nieuw beschermend pak. Een masker over het gezicht. En de kieren in de kleding afgeplakt met tape. “En toch heb ik nog irritatieplekjes op de buik.” De processierups is nog een maand lastig. Daarna verpopt hij om ergens in augustus als vlinder verder te fladderen. Teun: “En in mei legt die vlinder dan weer larven. Zijn gebied wordt ieder jaar een beetje groter.”

Lees ook

Sportcentrum Tijenraan nieuwe locatie voor SportBSO InOranje

RAALTE – Na de herfstvakantie start SportBSO InOranje met een extra locatie in Sportcentrum Tijenraan. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.