omni mobilae moet gewoon blijven betalen

De dwangsommen die Omni Mobilae door de gemeente Raalte zijn opgelegd, zijn niet verjaard. Dat heeft het Raalter college per brief laten weten aan Egbert den Daas van Lokaal Alternatief. Den Daas vroeg het college eind mei om opheldering, nadat in de Stentor was verschenen dat de opgelegde dwangsommen verjaard zouden zijn en niet meer betaald hoefden te worden.

Niets is minder waar, zo blijkt uit het antwoord van het college. “Er is een betalingsregeling overeengekomen tussen de gemeente en Omni Mobilae. Hiervan is bijna dertig procent betaald. Over het resterende bedrag vindt aanvullend overleg plaats”, zo schrijft het college in haar brief aan Den Daas. Dat overleg is op vrijdag 27 juni, maar Omni Mobilae wordt weinig onderhandelingsruimte geboden. “Een afspraak is een afspraak, de dwangsom moet gewoon worden betaald”, aldus burgemeester Piet Zoon.

Outdoorcenter Omni Mobilae kent al sinds 1999 problemen. De gemeente Raalte heeft het bedrijf dwangsommen opgelegd, want de activiteiten van Omni Mobilae (recreatie) pasten eigenlijk niet binnen het bestemmingsplan. Het bedrijf mocht op de locatie in de bossen bij camping Krieghuusbelten simpel gezegd gewoon niet bestaan. Inmiddels is legalisering dichtbij, maar blijven de openstaande dwangsommen (13.600 euro) gehandhaafd.