nieuwe viruswaarschuwing is hartstikke nep

Werden we vanochtend bij het openen van onze mailbox toch even opgeschrikt door een viruswaarschuwing. Een oplettende lezer van Salland Centraal is zo vriendelijk geweest om die waarschuwing even door te sturen. Of wij er niet even een berichtje over kunnen schrijven? Maar natuurlijk kunnen we dat. Want met een berichtje bereiken we waarschijnlijk meer mensen dan dat we de bewuste mail doorsturen.

Het gaat om een e-mail met daarin een viruswaarschuwing, dus nog niet eens het virus zelf. Er wordt gesteld dat er een mail met een Power Point-presentatie de ronde gaat die luistert naar de naam ‘het leven is mooi’, of een buitenlandse variant daarvan. Bij het openen van het bestand zou het virus direct alle bestanden van je pc verwijderen. Microsoft en Norton hebben bovendien nog geen oplossing, zo valt te lezen in de mail. Een belangrijke waarschuwing dus, die we onmiddellijk (!) moeten doorsturen.

Enig onderzoek naar dit virus leert ons dat het niet bestaat. Er is sprake van een zogenaamde hoax. Dat is in de computerwereld de benaming voor een vals gerucht of een bewering die niet waar is, en die meestal per e-mail wijde verspreiding vindt. Het bewuste mailtje dat Salland Centraal vanochtend in de mailbox tegenkwam, voldoet aan alle kenmerken van zo’n hoax, zoals het benoemen van Norton en Microsoft, het gebruik van hoofdletters en de afwezigheid van een exacte datum.

Norton schrijft op haar website dat deze hoax al bestaat vanaf 2002. Sindsdien is de viruswaarschuwing, die dus hartstikke nep is, al in het Portugees, Engels, Frans, Italiaans, Chinees, Duits en nu dus ook in het Nederlands verstuurd. Door het massaal doorsturen van dergelijke waarschuwingen komen zogenaamde spammers wel makkelijk aan hun adressen, dat is het échte gevaar bij dit soort mailtjes. Doorsturen doen we dan ook niet, maar we raden wel aan deze mailtjes direct te verwijderen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.