karen tovmasjan weer beste gewichtheffer

Karen Tovmasjan uit Heino is voor de vierde achtereenvolgende keer Nederlands kampioen gewichtheffen geworden in de klasse tot 69 kilogram. Het 17-jarige talent was tijdens het NK voor junioren in Den Haag opnieuw de beste. Een unieke prestatie, want nooit eerder werd de titel vier keer op rij door dezelfde persoon gewonnen.

Tovmasjan beleefde een uiterst succesvol kampioenschap. Maar liefst drie Nederlandse records werden er vertild door Karen. De Heinoër trok 110 kilogram en stootte 138 kilogram. Hiermee staat het record nu op 248 kilogram. Door deze prestatie is Tovmasjan tevens geselecteerd voor het EK gewichtheffen voor junioren. Dit EK wordt in september gehouden in Albanië. Tovmasjan, lid van de club Sportquest, mag Nederland tevens vertegenwoordigen op de BeNeLux kampioenschappen in België.

Voor diegenen die nog nooit eerder van Karen Tovmasjan hebben gehoord, hierbij een korte introductie: Karen is geboren in Armenië. Vanaf zijn achtste heeft hij in verschillende asielzoekerscentra in Nederland gewoond. In zoveel centra zelfs, dat hij de namen van alle plaatsen zich niet eens meer kan herinneren. Maar in 2006 is er een einde gekomen aan die sombere trektocht door Nederland en woont Tovmasjan met zijn ouders en zus in een huis in Heino.