heetense geniet in land van foppe en abe

Foppe de Haan en Abe Lenstra. Bij het noemen van die twee namen weet nagenoeg iedereen waarover het gaat. Juist, de Friese voetbalclub SC Heerenveen. Oftewel de club van Mariska Kogelman.

“Wij hebben het gehele seizoen redelijk gevoetbald, maar het probleem zat hem gewoon in het scoren”, zegt de nuchtere Sallandse, die van mening is dat er voldoende talent in de groep zit. “Wij hebben ons ook prima ontwikkeld, maar ja bij voetbal gaat het nou eenmaal om de doelpunten.” Ook in de eredivisie voor vrouwen, waar komend seizoen Roda JC aan wordt toegevoegd.

“Steeds meer clubs zijn geïnteresseerd en dat is een goede zaak. De opzet van de eredivisie is prima, maar het moet allemaal nog groeien. De mensen vergelijken het teveel met de mannen en dat is absoluut niet realistisch.” En de bezoekersaantallen dan? “Die waren afgelopen seizoen met gemiddeld 800 toeschouwers niet fantastisch. Maar de laatste wedstrijd van het seizoen speelden wij wel voor 6.000 man in het DSB Stadion in Alkmaar. AZ werd op die dag weliswaar kampioen, maar toch…”

De invoering van de eredivisie is volgens Mariska tevens een positieve impuls voor de nationale vrouwenploeg, dat de laatste jaren altijd ontbreekt op grote toernooien. Daar moet dus nodig verandering in komen. “Oranje is nu nog volledig in de race voor een ticket voor het EK volgend jaar in Finland. Daarvoor moet na de zomer echter wel worden gewonnen van de concurrenten Zwitserland en België. Bij twee keer winst wordt Nederland tweede in de kwalificatiepoule achter het ongeslagen Duitsland en plaatst zich dan voor het EK.”

En is er in dat Oranje ook plek voor de jonge aanvoerder van SC Heerenveen? “Zoals het er nu naar uitziet niet. Er staan al jaren twee routiniers centraal achterin bij Nederland, dus ik moet nog even geduld hebben”, zegt de bescheiden Heetense, die in het verleden al meerdere potjes speelde in het Oranje tot 19 jaar. De logische volgende stap is dus het grote Oranje. En wat ligt er allemaal nog meer in het verschiet? Een overgang naar het buitenland misschien? “Nou, daar ben ik niet echt mee bezig. Als ik een aanbieding krijg van een club uit Duitsland of één van de Scandinavische landen, dan ga ik er wel over nadenken. Maar op dit moment is dat niet aan de orde”, zegt Mariska, die weet dat je ook in het buitenland niet je brood kunt verdienen met alleen voetballen.

Haar opleiding staat op dit moment centraal. “Ik zit in het laatste jaar van de opleiding sport en management op de Calo in Zwolle. Daarvoor loop ik nu stage in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, ideaal. Maar de stage zit er inmiddels bijna op en ook de opleiding heb ik op een paar kleine dingetjes na afgerond.” En dan? “Ik heb nog geen idee waar ik ga werken. Het kan eigenlijk van alles zijn. Als het maar te combineren valt met de trainingen, die dagelijks om half vijf beginnen.”

Verder is het handig dat de toekomstige baan van Kogelman in de omgeving van Heerenveen zit, want daar woont ze per slot van rekening nu. “Ik woon met drie teamgenoten in een huis van de club vlakbij het stadion. Dat is reuze gezellig. In de straat wonen tevens een aantal spelers van de mannenploeg. Zo is de Deen Jakob Poulsen bijvoorbeeld onze buurman en woont Henrico Drost schuin tegenover ons”, vertelt de 21-jarige Mariska met enige trots. Ze geniet zichtbaar van haar leven in het land van Foppe en Abe. In Heeten komt ze niet zo vaak meer. “Eén keer in de twee weken ga ik nog wel even terug, maar door de vele trainingen is dat nagenoeg onmogelijk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.