expo met bijzondere beelden uit vietnam

In de tuin van Taveerne Tivoli aan de Zwolsestraat in Raalte wordt zondag 29 juni van 11.00 tot 16.00 uur een verkoopexpositie gehouden van handgemaakte keramiekbeelden uit Vietnam. De collectie bestaat uit maar liefst veertig verschillende beelden voor huis en tuin, met afmetingen van 40 tot 130 centimeter.

Deze expositie is het resultaat van een kunstproject dat is opgezet in een afgelegen dorp in Vietnam. De bewoners van het dorp hielden zich eeuwenlang bezig met het produceren van waterpotten van keramiek, om water koel en vers te houden. Zo’n tien jaar geleden deed ‘de beschaving’ zijn intrede en dat hebben de dorpsbewoners geweten. Want vanwege de goedkope plasticvariant die op de markt kwam, daalde de vraag naar waterpotten dramatisch.

Het dorp kwam zonder werk en inkomen te zitten. Na wat andere initiatieven houdt het dorp zich sinds kort weer bezig met datgene waar ze écht goed in zijn: Keramiek. Geen waterpotten meer, maar bijzondere kunst. Ze gebruiken technieken die al eeuwen oud zijn en hun stenen ovens worden houtgestookt. Qua kleur overheerst de aardetint; een gevolg van het feit dat de makers een mengeling van modder en asresten (verbrand hout) gebruiken.

De beelden zijn ontworpen door kunstenaars en in beperkte oplage volgens een duizend jaar oude methode vervaardigd. Elk beeld is handgemaakt en dus uniek. Het hele dorp in Vietnam heeft er een inkomen aan. De kunstenaars ontwerpen en maken deze beelden, anderen beschilderen de beelden en weer anderen houden de houtgestookte stenen ovens vijf dagen lang rond de 1.200 graden. Het gaat hier om eerlijke handel en het resultaat is verbluffend. Voor meer informatie klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.