en nu de harinkdijk snel dicht

Commentaar – Een inwoner van Raalte Noord reageerde op het artikel over de opening van de Zuidwijklaan dat nu de Harinkdijk maar snel dicht moet. En gelijk heeft hij. Deze weg is jaren als sluiproute gebruikt omdat er te weinig ontsluiting is voor de grootste nieuwe woonwijk van Salland.

Hoe oud zal die zijn, Het Raan of Raalte Noord? Twintig jaar? Tienduizend inwoners wonen er. Net zoveel als in heel Heeten en Heino (inclusief de buitengebieden) bij elkaar. Olst en Wijhe hebben er op hun hele grondgebied 17.000. Dan heb je het dus over een stevige wijk die je flink ontsluit, zou je zeggen. Nou, er is één fietspad naar het centrum van Raalte. En voor de auto heb je het over twee ontsluitingswegen voor wie de wijk uit wil. Maar voor je op die ontsluitingswegen bent moet je goed kunnen zigzaggen, een sterk oriënteringsgevoel hebben en geen hekel aan verkeersdrempels.

Met de Zuidwijklaan is er voor fiets en auto een ontsluiting bij gekomen. Hoe dat zo lang geduurd heeft? Midden op wat nu de Zuidwijklaan heet, stond een boerderij. De gemeente wilde die kopen, maar niet onder dwang. Daar waar elders een onteigeningsprocedure gestart wordt tegelijk met de onderhandelingen, wilde Raalte het met de spreekwoordelijke fles jenever op tafel oplossen. Is mislukt. De boer verkocht aan een projectontwikkelaar en die heeft de gemeente – en dus de gemeenschap – het vel over de kop getrokken.

Timmerhuis-Oude Wolbers is die projectontwikkelaar. Met die club was niet te onderhandelen. Het werk moest geklaard worden zoals zij dat wilden. Ze dwongen aanleg van de weg af en mogen ook een flink deel van de 215 woningen bouwen die er straks nog langs komen te staan. ‘Dat is marktwerking’ zeggen ze dan, maar of je zo’n niet sociaal ondernemend cluppie later nog eens werk gunt… Ja vast wel, want het terrein van de Franciscushof wordt ook ontwikkeld door de jongens die de parkeerkelder van Het Schip van de gemeente Raalte cadeau gekregen hebben!

logo

In het commentaar geeft de redactie van Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.