ek koorts stijgt op het elshoffeest

De bezoekers van het Elshoffeest kunnen er dit jaar niet omheen. Het is EK-tijd. Daarmee doelen we niet alleen op het EK voetbal, vrijdagavond wordt immers de wedstrijd Nederland – Frankrijk gespeeld (in de feesttent te volgen op grote schermen). Nee, we doelen daarmee ook op een ander EK. Het Elshoffeest, dit jaar van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni, staat namelijk voor een groot deel in het teken van het EK Hovercraft.

Voor het eerst sinds 22 jaar zal het EK Hovercraft weer in Nederland plaatsvinden. In totaal zullen er zo’n 75 hovercraftteams meedoen, afkomstig uit negen Europese landen. Het gaat om teams uit Duitsland, Zweden, Frankrijk, België, Italië, Slowakije, Oostenrijk, Engeland en Nederland. De wedstrijden zijn verdeeld over twee dagen. Het EK begint zaterdagmiddag om 13.00 uur (trainingen vanaf 10.30 uur), zondagmiddag gaan de wedstrijden vanaf 13.00 uur verder. Het parcours omvat een grote ronde met een springschans en een waterpartij. De bezoekers krijgen een soort formule 1-race te zien over water en gras.

“Een bestuurslid, Dirk Woesthoff, begon erover”, vertelt Mariëlle Hoogeboom, de woordvoerder van Stichting School- en Volksfeest Elshof. “Hij was ooit eens in aanraking gekomen met de sport. Hij is vervolgens in gesprek gegaan met de Nederlandse Hovercraft Club. En die club bleek net op zoek te zijn naar een locatie voor het EK. Je moet er een beetje geluk mee hebben en dat hebben we gehad.”

Het EK Hovercraft op de Elshof is een eenmalig gebeuren. Het komt in de plaats van het Bouwkeet’n, een ludieke zeskamp, waarbij teams van diverse regionale bouwbedrijven met elkaar de strijd aan gingen. Het was de afgelopen jaren altijd een goede publiekstrekker. “Volgend jaar moeten we weer iets anders verzinnen”, vertelt Mariëlle. “Dat zal nog een hele klus worden! Daar moet je ook snel mee beginnen. Met het EK Hovercraft zijn we bijvoorbeeld al ruim een jaar bezig.”

Mariëlle heeft geen flauw idee hoeveel mensen er op het kampioenschap af zullen komen, maar dat het een enorme publiekstrekker is, staat voor haar vast. “Zo’n evenement levert ook ontzettend veel organisatorisch werk op. Voor de deelnemers moeten we bijvoorbeeld ook een camping realiseren. Grotere producties dan dit, willen we ook echt niet. Hiermee is onze grens bereikt. We zijn maar een kleine buurtschap en het moet wel te behappen zijn voor de vrijwilligers.”

Maar in elk geval weer groot feest in een kleine buurtschap dus. En dat al meer dan een eeuw lang. “Een rekening uit 1900 is het oudste tastbare bewijs van het bestaan van het feest”, vertelt Mariëlle. “Dat het feest al zo lang bestaat en in de afgelopen jaren zo heeft kunnen groeien, komt toch echt op het conto van de vrijwilligers. Ik denk dat we wel van 150 vrijwilligers gebruik kunnen maken. Je hoeft het maar te vragen en men staat klaar. Zonder vrijwilligers ben je nergens. En wij ook niet.” Voor meer informatie over het feest kun je een kijkje nemen op staging2.elshoffeest.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.