de richards trekken hun boxoet boxan

Enthousiast blikken De Richards, de hagelnieuwe rockband rond de ex-bandleden van Jovink en Mannenkoor Karrespoor, terug op hun opstartperiode: “Ondanks dat we pas in januari begonnen met touren, staat het live al als een huis. Ons plan was toen om een demo op te nemen, maar het klonk zo lekker dat we er nu meteen maar een single van persen!” Twee stuwende tracks met pakkende refreinen die iedereen inclusief singlehoes gratis kan downloaden op staging2.derichards.nl.

De titel ‘Boxoet Boxan’ is analoog naar een uitspraak van wijlen Jan Jansen, de opa van gitarist Richard ‘Gorro’ Jansen uit Markelo. “Het hele leven is broek uit, broek aan” (in het Twents: ‘t leam’n is boxoet boxan). De B-kant ‘Zie hölt niet van mie maar van mien boerderie’, is van de hand van bassist Richard van der Zee uit Steenwijkerwold. “We hebben rauw en bijna alles live opgenomen met low budget microfoons in een piepklein garagehok. Dat het desondanks toch zo goed klinkt, komt deels door de ervaring van de muzikanten zelf, maar ook omdat producer Hendrik Jan Bökkers een stel goede oren aan de kop heeft zitten”, aldus Van der Zee.

Qua bandbezetting was het in het aanloopjaar ook spreekwoordelijk boxoet boxan bij De Richards. Enthousiast over de onderlinge klik besluiten Jansen (ex-Jovink) en Van der Zee (ex-Mannenkoor Karrespoor) in mei 2007 om samen Nedersaksische dialectrock te gaan spelen. Dankzij hun gemeenschappelijke voornaam ligt de bandnaam voor de hand. Na korte tijd wordt de woeste rockzanger Robert Busscher (onder andere ex-Boulevard) uit Zwolle aangetrokken. Van de fans krijgt hij al snel de liefkozende bijnaam Klukkluk, vanwege zijn filmische haardos en hoge aaibaarheidsfactor.

Begin 2008 besluit drummer Mark Maas (ex-Picture) omwille van privé-omstandigheden te stoppen met de band. De keuze om daarop Gorro’s vriend en oud-bandgenoot Hans ‘Mongo’ Bouman te vragen, blijkt een gouden greep. De krachtige ritmes van showman Mongo geeft de toch al energieke muziek van De Richards een extra powerboost. Ook de Groningse Doetinchemmer zelf is razend enthousiast. “De vraag kwam voor mij als een geschenk uit de hemel. Zeker omdat Jovink net gestopt was met touren, terwijl ik juist niets liever doe dan spelen. We hebben inmiddels zo’n twintig optredens gedaan en het voelt fantastisch om met deze jongens te spelen. Het rockt geweldig!”

Jansen: “Binnen De Richards heerst een gezellige, relaxte sfeer en dat is terug te horen in de opnames. Ook de overige nummers zijn klasse geworden.” De snel groeiende schare liefhebbers van De Richards – ‘fans’ vinden ze zo’n beladen woord – kan binnenkort het eerste album verwachten. Kijk voor meer info op staging2.derichards.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.