broers stobbelaar klaar voor europarit 2008

Gerrit Stobbelaar uit Lemele en Evert Stobbelaar uit Lemelerveld zijn vertrokken naar Oostenrijk voor de Europarit 2008. De rit, die georganiseerd wordt door Automobielsportvereniging Hellendoorn (ASVH), wordt traditiegetrouw tijdens het weekend van Hemelvaart verreden. Dit jaar is het autosportevenement echter verplaatst naar de eerste week van juni, aangezien vele bergpassen tijdens Hemelvaart dit jaar nog besneeuwd waren.

Vroeger was de ‘Tienlandenrit’, de voorloper van de Europarit, een spectaculaire autorit waar het vooral om snelheid ging. Deelnemende equipes moesten zo snel mogelijk tien Europese landen aandoen en werden er onderweg allerlei klassementsproeven afgelegd. Een dergelijke rit is door de overvolle snelwegen en bijkomend risico niet meer mogelijk. De Europarit is een toertocht en biedt toch uitkomst aan de amateur autosporter.

De route is jaarlijks zo’n 2.500 tot 3.000 kilometer en gaat voornamelijk over binnenwegen en in een enkel geval over onverharde wegen door Europa. De organisatie probeert ieder jaar de hoger gelegen wegen, in met name de Alpen, in de route op te nemen. Dit jaar zullen er vele bergpassen in Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein en Italië worden doorkruist. Op 5 juni start de eerste rit in Raurisch in Oostenrijk.

De tweelingbroers Stobbelaar doen dat met een Saab 96 uit de jaren zestig, die zij hebben opgeknapt. In vijf dagen moet er dit jaar zo’n 3.500 kilometer worden afgelegd, een uitdaging voor mens en machine. Verschillende sponsoren hebben hun steentje bijgedragen om de kosten voor de broers nog enigszins binnen de perken te houden. Vandaag wordt de Saab gekeurd en krijgen de Stobbelaars (Team 68) te horen of hun bestickerde auto definitief mag meedoen.

De technische keuring is woensdag vanaf 18.00 uur live door het thuisfront te volgen. De organisatie heeft het voor elkaar gekregen om een webcam te plaatsen op de Marktplatz in Raurisch, waardoor het hele gebeuren thuis vanaf de computer is te volgen. Ook de start van de eerste etappe is donderdag 5 juni om 08.00 uur op dezelfde wijze te volgen. Directe toegang tot de webcam verkrijg je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.