bestrijding eikenprocessierups gestart

De gemeente Raalte is gestart met de bestrijding van de eikenprocessierups. De behaarde rupsen zitten onder meer in eikenbomen tussen Raalte en Heeten (aan de Overkampsweg, Beltenbosweg, Oosterenkweg en Hofmeijersweg). De rups kan risico’s voor de gezondheid van mens en dier opleveren. De gemeente adviseert mensen om contact met de rups te vermijden.

Vorig jaar is de rups ook in eikenbomen op dezelfde locaties gesignaleerd. In de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen, van ongeveer half mei tot en met juni, kunnen de brandharen van de rupsen gezondheidsproblemen bij voorbijgangers opleveren. Ook in de periode daarna kunnen ze klachten veroorzaken, bijvoorbeeld door het verwaaien van brandharen uit lege nesten. De brandharen leiden tot huidirritaties, pijnlijke gezwollen ogen en irritaties en ontstekingen van keel, neus en luchtwegen.

De rupsen leven in groepen bijeen op eikenbomen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar eikenbladeren. De rupsen zijn de afgelopen jaren vanuit Frankrijk noordwaarts getrokken. De afgelopen jaren veroorzaakten de rupsen vooral overlast in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. Sinds enkele jaren zijn de rupsen ook in onze omgeving.

De brandharen behouden zeer lang, meer dan vijf jaar, hun irriterende werking. Daarom is een goede bestrijding nodig waarbij de brandharen worden vernietigd. De afdeling beheer en onderhoud is verantwoordelijk voor de bestrijding van de rupsen. De firma Seko uit Raalte is afgelopen vrijdag begonnen met de bestrijding, door de rupsen op te zuigen en direct te verbranden.

De gemeente adviseert mensen om contact met de rupsen te vermijden. Als iemand toch in aanraking is gekomen met de rupsen of nesten wordt geadviseerd niet te krabben of wrijven, maar de huid en ogen goed uit te spoelen met water. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts of de GGD regio IJssel-Vecht.