apothekers vrezen voor kwaliteit van zorg

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich grote zorgen over het nieuwe financieringssysteem voor geneesmiddelen. Zorgverzekeraars betalen vanaf 1 juli niet meer voor een duur medicijn als een goedkoop alternatief voor handen is. Apothekers uit Raalte, Heeten en Luttenberg vrezen dat de kwaliteit van zorg én de patiëntenveiligheid op die manier in het geding komen, zo meldt de Stentor vandaag.

De apothekers uit Salland hebben, gesteund door de huisartsen uit de regio, gezamenlijk een brandbrief gestuurd aan de inspecteur voor de volksgezondheid. Zij maken zich zorgen om het feit dat straks de verzekeraars bepalen welk medicijn nog wordt vergoed, en welke de patiënt dus zal gebruiken. De patiënt krijgt steeds alleen het medicijn van de goedkoopste fabrikant en dat kan plots veranderen.Met onduidelijkheid als gevolg.

Het grootste probleem is dat verzekeraars voortaan alleen nog het goedkoopste alternatief van bepaalde geneesmiddelen zullen vergoeden. Daarmee wordt patiënten hun wil opgelegd. Voor apothekers leidt dat tot inkomstenderving. In combinatie met stijgende kosten zorgt dat voor acute financiële problemen bij veertig procent van de apotheken. Ook komt de dienstverlening door apothekers onder zware druk te staan. De vergoeding van de overheid zou kostendekkend moeten zijn, maar dat is niet het geval.

De wijziging in het financieringssysteem van zorgverzekeraars leidt bij apothekers tot grotere werkdruk en langere wachttijden. Patiënten moeten langer in de rij staan omdat per patiënt bekeken moet worden welk middel wordt vergoed. Patiënten zouden bovendien meer uitleg nodig hebben, omdat ze in sommige gevallen andere medicijnen mee naar huis krijgen dan ze gewend zijn. En na een half jaar kunnen dat weer andere medicijnen zijn, wanneer de verzekeraar opeens met een fabrikant in zee gaat die goedkoper kan leveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.