zoon start deze week succes gewenst

Piet Zoon begint deze week. Vrijdag wordt hij tijdens een speciale raad geïnstalleerd. We wensen hem veel sterkte. Hopen dat hij die loodzware ketting van de burgemeester van Raalte kan dragen. Want zo makkelijk is die klus niet. Zelfs de digitale encyclopedie Wikipedia ontdekte dat. Van ver voor de oorlog tot de eeuwwisseling droegen vier mensen die ketting. Vanaf 2000 is Zoon al de zevende. Ze zeggen dat het ambtketen knelt.

Ken je ze nog na Zuidwijk? Van den Nieuwboer (nadien weer weggestuurd in Losser en opgevolgd door Bolhuis), Willeme (weggestuurd in Hof van Twente), Houben, Scholten, Bolhuis en Van Veen.

Piet Zoon ziet er niet tegenop, blijkens een groot interview in een special die we recent uitgaven. Maar hij heeft weinig reden zo opgelucht te zijn. Raalte heeft een onervaren college dat van die onervarenheid een deugd maakt. Raalte heeft een raad die meer bezig is onderling ruzie te maken dan dat ze het college opdrachten geeft en controleert. En Raalte heeft een ambtelijk apparaat dat niet op orde is.

Alleen dat laatste onttrekt zich een beetje aan ons gezichtsveld. Maar wie er wel eens met een ambtenaar over praat valt van zijn stoel van verbazing. Arrogantie, ouderwetse hiërarchie en minachting voor de burgerij schijnen de boventoon te voeren. En dan is de zaak inhoudelijk ook nog eens een keer niet op orde, blijkt uit een reactie van Frans Wichink Kruit van het CDA op onze site. “Het is betreurenswaardig dat er zulke grote fouten gemaakt kunnen worden door de ambtelijke organisatie. De interne organisatie is niet op orde”, zijn uitlatingen van een politicus die er niet om liegen.

Dan denk je dat daar een gemeenteraad verschrikkelijk over te keer zal gaan. Want die bruggen-ellende, het verkeerd tellen hoeveel ambtenaren je aan het werk hebt en dus hoeveel bureautjes je in het kantoor moet kunnen neerzetten, dat soort geldverslindende blunders (we noemen slechts de laatste twee) ligt bij het ambtenarenkorps. Zegt althans het CDA. Maar het bleef muisstil. Zelf hebben we drie keer de baas van de ambtenaren, Tineke van Lenthe, proberen te bellen. Maar ze belt niet terug. Is dat een teken aan de wand?

Zoon zegt zich goed verdiept te hebben in Raalte en denk dat het een simpel klusje wordt. Maar ja, iedereen vindt altijd ergens zijn Waterloo.

logo

In het commentaar geeft de redactie van Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.