vergeten we ook dit jaar moederdag niet

Je zou het door het prachtige weer haast vergeten dat het vandaag ook gewoon Moederdag is. Alle moeders, dus ook de oma’s en overgrootoma’s, in het hele land worden vandaag verwend, of dat is in ieder geval wel de bedoeling. Maar waarom vieren we eigenlijk Moederdag en hoe zit dat nu precies met het fabeltje dat Moederdag een initiatief was van Adolf Hitler?

Moederdag wordt gevierd ter eren van het moederschap en valt in Nederland, net als in vele andere landen, ieder jaar op de tweede zondag van mei. In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag tegenwoordig in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt vaak ontbijt op bed met cadeaus en huishoudelijke taken moeten, voor zover dat niet al gedaan werd, door vader en de kinderen worden verricht. Vaak hebben de kinderen op de basisschool zelf al wat cadeaus in elkaar geknutseld.

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag. Bij de oude Grieken behoorde het vereren van de moedergod Rhea tot de lenteriten. De katholieke kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. De moderne Moederdag werd in 1908 bedacht door Anna Jarvis uit West Virginia in de Verenigde Staten. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid.

Na de Eerste Wereldoorlog verspreidde moederdag zich over de wereld. In Nederland begon de traditie rond 1925. Het is dus inderdaad een fabeltje dat Adolf Hitler de viering van Moederdag hier heeft geinitieerd. Toch geloven sommige mensen toch dat hij de aanzetter is. Dat is onjuist, maar wel is het zo dat het nationaalsocialisme Moederdag in vervand probeerde te brengen met de voortplanting van een zuiver ras.

Tegenwoordig wordt de moeder op Moederdag vrijgesteld van huishoudelijke werkzaamheden. Maar ook de oma’s dus, daar zorgen dan de moeders weer voor. Want geheel in de traditie wordt op Moederdag een bezoek gebracht aan de oma’s. En als ze geluk hebben, krijgen ook zij een zelfgemaakt cadeau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.