vanavond eten we forel op italiaanse wijze

Woensdag wordt Visdag! Die formule hanteert Salland Centraal inmiddels al enkele maanden in samenwerking met Vistraiteur Roescher uit Raalte. Iedere week presenteren wij op woensdag een nieuw en gevarieerd visrecept. Deze week schotelen wij je forel op Italiaanse wijze voor, overigens ook heerlijk op de barbecue wanneer het weer een beetje meewerkt.

De Forel is een zeer bekende zoetwatervis en komt in het wild nog sporadisch in beken in Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italië voor. Het gaat dan om de beekforel. Om de forellenstand op peil te houden worden er vele forellen in kwekerijen kunstmatig uitgebroed en daarna in zoet water uitgezet. In het najaar worden de geslachtsrijpe forellen dan gevangen voor nieuwe kweek.

De forellen die we dus consumeren zijn gekweekt en worden ook wel regenboogforel genoemd. Deze wordt op grote schaal, met name in Denemarken, gekweekt. Daardoor is de forel het hele jaar door verkrijgbaar. Er zijn in Nederland vier forellenkwekerijen, die samen ongeveer honderd ton forel produceren. In de natuur komt de regenboogforel nog met name voor in Noord-Amerika en Oost-Azië, maar wereldwijd wordt zij gekweekt.

Het lichaam van de forel is niet uitgesproken slank of fors, de bek is groot en de beschubbing is fijn. De anaalvin heeft een erg korte basis vergeleken met de anaalvin van andere Pacifische zalmen. De achtergrondkleur van het lichaam varieert van geelbruin in zoet water tot zilverachtig bij anadrome en meervormen. Het beste onderscheidingsteken tussen regenboogforel en bruine forel is de volledig zwartgestippelde staartvin, die nauwelijks gevorkt is.

De forel op Italiaanse wijze wordt bereid in de oven. Deze verwarmen we daarvoor eerst voor op 200 graden Celsius. Smeer een beetje olie op vier vellen bakpapier die allen groot genoeg zijn om een vis in te pakken. Leg op elk vel een vis en stop in elke vis een laurierblad. Bestrooi de vis vervolgens met zout en peper.

Wikkel om elke vis een plakje Pancetta, bestrooi deze met één eetlepel sjalotjes en een lepel peterselie. Vervolgens met een lepel olie en twee lepels witte wijn per vis. Doe bij elk pakketje zes olijven. Sluit het vel papier losjes rond de vis en vouw de randen samen, om de vis volledig in te pakken. De paktijd in de oven is zo’n twintig tot vijfentwintig minuten. Leg elk pakketje op een bord en open het aan tafel. Serveer eventueel met pasta en een salade van veldsla.

Ingrediënten

4 middelgrote forellen

5 eetlepels olijfolie

4 laurierblaadjes

Zout en versgemalen zwarte peper

4 plakjes pancetta (Italiaans spek, of andere ham)

4 eetlepels gehakte sjalotjes

4 eetlepels gehakte verse peterselie

1 deciliter droge witte wijn

24 groene ontpitte olijven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.