rohda start volgend seizoen met f league

Rohda Raalte gaat volgend seizoen wat nieuws doen. Zij start dan namelijk met een eigen F-league. Daarin komen alle leden van vijf en zes jaar uit. Deze competitie wordt iedere zaterdagmorgen afgewerkt op het hoofdveld. Wat wil je nog meer, ben je net bij de voetbal, mag je al op het hoofdveld. Iedereen die zaterdagochtend dan het Rohda-terrein op komt, ziet je dan voetballen.

In de F-league spelen vijf- en zesjarigen partijtjes vier tegen vier in wedstrijden van twee keer tien minuten. Rohda Raalte heeft die stap genomen om er voor te zorgen dat de jongste jeugd tijdens het voetbalspel veel aan de bal komt en zo het spel het beste onder de knie krijgt. Nu is het nog zo dat de jongste jongens en meisjes ingedeeld worden bij de zeven- en achtjarigen, die immers ook nog F-jes zijn. De praktijk leert dat de jongsten dan eigenlijk een beetje voor spek en bonen mee doen.

Vanaf volgend seizoen spelen de oudste F-jes (elf teams) nog wel competitie in de regio. De jongsten blijven op het Rohda-veld. Als je je aanmeldt, kom je niet direct al in een team, maar wordt je iedere zaterdag ingedeeld in een willekeurig team van vier. Op iedere hoek van het hoofdveld wordt dan een wedstrijd afgewerkt. Spelers van deze leeftijd vernielen niets aan het veld. En ouders kunnen dat ook niet doen, die moeten namelijk gewoon achter de afrastering blijven. De veldjes zijn twintig bij veertig meter. De wedstrijden zijn van 9.30 tot 10.30 uur.

André Spoolder, Gerard Groote Schaarsberg en Tonny Nijboer van Rohda zien veel voordelen in de F-league. “Iedereen die zich aanmeldt, kan ook per direct meedoen, ook al is dat midden in het seizoen. En dat is nogal eens het geval. Eerst je zwemdiploma halen, dan mag je bij de voetbal. Nou, bij ons kunnen ze de zaterdag na het afzwemmen al meedoen. De verdeling over de teams het seizoen erop zal ook beter verlopen, want trainers krijgen direct inzicht in de kwaliteiten van de spelers. Dat is voor spelers van ieder niveau van belang.”

Ook de training verandert voor de vijf- en zesjarigen. Iedere woensdagmiddag krijgen ze een trainingscarrousel aangeboden, met allemaal voetbalspeloefeningen. “Het is reuze belangrijk op die leeftijd veel aan techniek te doen. Hoe vroeger ze dat leren, hoe beter het is. En deze jeugd leert het beste in spelvorm. Doe je dat in een carrousel, dan zijn ze allemaal de hele trainingtijd door, actief in de weer.”

Als het aan Spoolder en Nijboer ligt, kan de F-league op den duur uitgroeien tot een competitie in de regio. “Andere clubs in de regio kennen ook zo’n league. Dus kunnen we af en toe een uitwisseling houden of een kleine competitie opzetten. Maar laten we eerst zelf maar eens de boel goed in de steigers zetten.”