ribsenblues 2008 meer dan geslaagd feest

Naar schatting hebben tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers dit pinksterweekeinde een bezoek gebracht aan het twaalfde Ribs&Blues Festival in Raalte. De sfeer was ook dit jaar weer Sallands gemoedelijk en iedereen genoot van het prachtige weer, het muzikale topprogramma en de vele omlijstende activiteiten.

Op het nieuwe gedeelte van het terrein vermaakten vooral veel lachende kinderen en hun (groot)ouders zich opperbest. Hier waren namelijk de Kids Corner en het Adventureland te vinden. Kinderen konden broodjes bakken, pony rijden en kijken naar het kindercircus terwijl de wat oudere jeugd kon boogschieten, klimmen, kratten stapelen en tokkelen op de hoge tokkelbaan.

Tussen het festivalterrein en Kids Corner/Adventureland stonden om het uur weer zo’n 200 tot 300 mensen te kijken naar de houthakkersroadshow. De bezoekers vonden het geweldig: Jongleren met een brandende fakkel, een mes en een motorzaag. Later werd er zelfs met drie motorzagen gejongleerd. De reacties van het publiek varieerden van ‘geweldig’ tot ‘wat een gestoorde gek!’. Op het festivalterrein was er een speciale tent voor het Theaterland. Bij het populaire onderdeel, voor jong en oud, was het genieten van de meest originele straatartiesten uit binnen- en buitenland.

Natuurlijk werd – voor de meeste mensen het belangrijkste onderdeel – de muziek niet vergeten. Veel fans uit inmiddels bijna heel Nederland (en soms daarbuiten, want ook Belgen en Duitsers werden gesignaleerd in Raalte) zijn op hun favoriete bands afgekomen. “Dat dat allemaal gratis kan hier in Raalte”, was de meest gehoorde verzuchting bij de mensen die voor de eerste keer een kijkje kwamen nemen.

Eeerste Pinksterdag werd muzikaal vooral gesierd door topoptredens van onder andere de Britten van de ‘Ian Siegal Band’ en ‘The Hoax’, die na negen jaar weer terug waren in Raalte. Ook deed de jonge bluesband ‘Homemade Jamz’ (met gemiddelde leeftijd van 13 jaar) uit Tulede-Missisippi haar naam veel eer aan. Vooral de 9-jarige drumster met vlechten maakte op iedereen een geweldige indruk door haar professionele manier van drummen.

Op Tweede Pinksterdag liet ‘Barrelhouse’ horen dat het nog steeds één van de allerbeste bluesbands van Nederland is. Verder werd duidelijk dat de ‘Seatsniffers’ niet voor niks Belgisch beste blues- en rootsband is. En tot slot liet de even volumineuze als luid spelende New Yorker ‘Popa Chubby’ de duizenden fans in de grote tent (en ver daarbuiten) uit hun dak gaan.

Al met al zorgden alle demonstraties, activiteiten, de bars, muziek, het supermooie weer, de goede organisatie en de enthousiaste vrijwilligers voor een zeer geslaagd Ribs&Blues Festival met nauwelijks of geen incidenten. Burgemeester Pieter van Veen, bezig aan zijn laatste dagen als eerste burger, genoot tijdens zijn zeer lange werkbezoek zaterdagavond met volle teugen. Dat gold trouwens ook voor het publiek dat na elk optreden meer wilde, de bands die na hun optredens genoten van de ontspannen sfeer backstage en voor de velen die een aantal zeer genoeglijke uurtjes op het terrein doorbrachten. Het aftellen voor het dertiende Ribs&Blues Festival, op 31 mei en 1 juni volgend jaar, is inmiddels begonnen.

Meer foto's