piet zoon ik ben een echte burgervader

In de special (krant) die Salland Centraal 6 mei uit heeft gegeven, staat een groot interview met Piet Zoon. Voor wie buiten het verspreidingsgebied woont, plaatsen we dat verhaal hier nogmaals. Aan het woord de nieuwe burgemeester van Raalte.

“Ik ben een echte burgervader, dat zit in me”, zegt hij. Piet Zoon, de nieuwe burgemeester van Raalte laat het in woord en daad zien als we een wandeling maken door zijn huidige gemeente Hattem. Hij maakt een praatje met een paar dames die in de zon zitten en neemt rustig de tijd voor enkele jochies die hem vragen waarom hij weggaat uit Hattem. En waar dat Raalte dan nou ligt. “Ach, best vlakbij, kom maar eens langs!”

“Hier, wacht even, we lopen even naar binnen.” Zoon merkt de plaatselijke luxe bon bonwinkel op. “Ik zal je even wat laten proeven.” Zoon maakt een praatje met de eigenaar van de winkel en krijgt twee bon bon’s met daarop het logo van de gemeente aangeboden. “Mooi hè, als burgemeester hoef ik hier niet voor te betalen”, zegt hij met een knipoog om vervolgens doodleuk met een kwajongensachtige grijns weg te lopen. De eigenaar lacht. We lopen verder richting de jachthaven.

Daar aangekomen vertelt hij enthousiast. “We hebben hier een haven voor tachtig boten, maar juist voor een toeristisch ingestelde gemeente als Hattem, vonden we dat te klein. We hebben het er net door gekregen, we mogen de jachthaven vergroten naar een capaciteit van ongeveer 240 boten. Dat was een uitermate complex verhaal, want je hebt met ontzettend veel milieuregels en -bepalingen te maken. Dat het gelukt is, vind ik een geweldige ontwikkeling. Een enorme economische impuls ook. De toeristen brengen enorm veel geld in het laatje voor de gemeenschap. De klus moet nog helemaal uitgevoerd worden, maar ik hoop dat ik een uitnodiging krijg als de nieuwe haven geopend wordt. Ik ben hier echt trots op.” Hij loopt verder richting het water en ziet wat rommel in het gras liggen. Zoon bedenkt zich niets en pakt het op. “Als je je als gemeente wilt profileren met je natuurwaarden, moet je dit niet tolereren. Ik kan hier heel slecht tegen.’’

Uit de wandeling en de begroetingen van de burgers blijkt dat Zoon een graag gezien persoon is. Hij komt ook sympathiek over. Is joviaal en energiek en maakt voor iedereen tijd. Hem wacht in Raalte een zware klus, dat weet hij, maar hij heeft er zin in. “Toen ik hoorde dat er een vacature vrij kwam in Raalte, ben ik er meteen over na gaan denken”, zegt hij. “Raalte leek me echt een klus voor mij, een plek waar mijn ervaring en ambitie een rol zouden kunnen spelen. En ik denk ook dat het probleem in Raalte minder groot is, dan het lijkt. Er worden veel zaken breed uitgemeten in de media. We moeten er aan werken om het imago op te poetsen. Ik sta voor een goede verticale en horizontale informatievoorziening. Ik weet dat de raad verdeeld is, maar ik ben een verbinder. De raad is het hoogste orgaan van de gemeente en daar moet je als raadslid respectvol mee omgaan. Verschillen van opvatting mag, maar het moet geen ordinaire scheldpartij worden. Ik barst nu al van de ideeën en plannen. Maar het is niet ik/ik, het is ‘wij’. Het eerste wat ik wil doen als ik in Raalte ben is dan ook uitgebreid kennis maken met de raad.”

Maar hoe komt een bestuurder er bij om te solliciteren als burgemeester in een dorp waar de plaatselijke politiek een groot slangennest lijkt en waar de ene affaire de andere opvolgt. “Ik heb er ook echt wel over nagedacht. Ik heb alle ontwikkelingen gevolgd. De verstoorde vertrouwensrelatie met de Commissaris van de Koningin, als je dat leest denk je echt van ‘dat hoeft toch geen half jaar te duren’. Transparant, integer en stabiel, daar sta ik voor. En ik kom ook niet onbeslagen ten ijs. Ik heb het allemaal van vele kanten mogen meemaken. Ik ben ambtenaar geweest, gemeentesecretaris, statenlid, griffier en burgemeester.” Over de affaire Bolhuis wil hij verder liever niet praten. “Ik heb het boek over de affaire gelezen. Ik wilde het eerst niet doen, maar ik kon het toch niet laten. Het enige wat ik er verder over wil zeggen is ‘dat zal mij dus nooit gebeuren, daar ken ik mezelf goed genoeg voor!’ Hoe is het mogelijk dat een burgemeester in zo’n positie kan komen.”

Ondertussen is hij al druk aan het werven voor Raalte. Iedereen in Hattem kan van hem een uitnodiging krijgen om eens langs te komen in zijn nieuwe gemeente. En hoe de mensen reageren op zijn aanstelling? “Heel positief hoor, ik heb al veel bloemen gehad. Soms wel met de opmerking ‘veel succes daar, als ik dat zo lees…’ Kijk, nu is het allemaal nog leuk en nieuw, maar ik ben me ervan bewust dat na de kennismaking met de raad de dagelijkse werkelijkheid begint. Maar ik heb er zin in, mijn handen jeuken!”

Zoon is zelf ook het middelpunt geweest van een kleine rel. Toen hij gemeentesecretaris was op Texel, liet hij op 1 april een persbericht naar buiten brengen, waarin werd aangekondigd dat er bij een komende plaatselijke traditie een alcoholverbod voor 25 jaar en jonger zou gelden. Het duurde maar even of hij had De Telegraaf aan de lijn. “De raad van Texel heeft er nog vragen over gesteld”, lacht hij.

“Een geintje hoort erbij, dat meen ik echt. Je moet eerst wel zorgen voor een goede fundering. Maar als die er goed ligt, zal ik ook ongetwijfeld in Raalte wel eens wat proberen. We hebben het hier laatst ook weer geprobeerd op 1 april. Hadden we RTV Hattem laten uitzenden dat de heer Pieter van Buuren, in het kader van het project Waterrijke Veluwe ons dorp op 1 april zou aandoen. We hadden de vlaggen uit en de rode loper lag er, maar er stonden maar een paar mensen te wachten op onze kroonprins. Best jammer. Maar toch kan ik om zulke dingen smakelijk lachen. We hadden met de lokale omroep in elk geval een mooie reportage gemaakt!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.