oudste geschiedenis van raalte ontrafeld

Archeoloog Henk van der Velde geeft maandag 26 mei geeft een presentatie over de opgravingen en de geschiedenis van de gemeente Raalte. Van der Velde is bezig met een promotieonderzoek archeologie in onder meer Salland en met in name Raalte. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom in het gemeentehuis. De presentatie start om 20.00 uur.

In de gemeente Raalte is sinds 1994 archeologisch onderzoek gedaan. Wat begon met een noodopgraving, is in 2004 geëindigd met het meest grootschalige onderzoek dat tot dan toe is uitgevoerd in Overijssel. De resultaten van de verschillende opgravingen uit deze periode zijn nu gebundeld in het boek ‘Germanen, Franken en Saksen in Salland’.

In het boek staan de resultaten beschreven van tien jaar archeologisch onderzoek in Raalte. Eén van de belangrijkste ontdekkingen die worden beschreven is dat er in Heeten in de tweede en derde eeuw na Christus op grote schaal ijzer werd geproduceerd. Archeologen vermoeden zelfs dat het één van de grootste ijzerindustrieën van Noord West Europa is geweest.

Bovendien hebben de onderzoeken nieuwe inzichten opgeleverd over de geschiedenis van Oost Nederland in zijn algemeenheid en van Raalte in het bijzonder. Zo is gebleken dat de omgeving van Raalte, in tegenstelling tot wat eerder door archeologen werd gedacht, geschikt bleek om te wonen en dat er onder de bewoners zelfs een zekere mate van welvaart bestond.

De opgravingen hebben niet alleen nieuwe inzichten opgeleverd. Ook zijn er veel spectaculaire vondsten gedaan. Deze zullen in het gemeentehuis tentoongesteld worden. Na afloop van de presentatie is er gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken. De tentoonstelling zal daarna nog tot 5 juli te bezichtigen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.