niets mag meer fout gaan in ons leven

Commentaar – Bij een sportdag van de Raalter basisscholen op het Rohdaveld moesten leerlingen een auto voorttrekken met een touw. De auto reed over een leerling en dan heb je de poppen gelijk aan het dansen. Zat er wel iemand achter het stuur? En wie was dat? Moeten dat soort spelletjes niet verboden worden de volgende keer. En zo nee, is het niet eens tijd dat er wettelijke richtlijnen komen voor de afstand tussen auto en de achterste leerling?

Scholieren van De Ieme gingen op schoolkamp. De trein begon zo maar te rijden en alle leerlingen waren nog niet eens in de trein. De conducteur meed oogcontact, aldus een van de ouders. En ze gaan een klacht indienen bij de NS. Die zal wel een paar nieuwe regels bedenken. Dat conducteurs kwade en overstuurde ouders in de ogen moeten kijken en dat treinen niet zo maar weg mogen rijden.

Zo houden we elkaar mooi een beetje bezig. Aan de ene kant wensen we een optimale vrijheid. Aan de andere kant zoeken we gelijk een schuldige als er ergens iets mis gaat. Dat sluipt er in en het leidt tot een claimcultuur zoals Amerika al heeft.

Vorige week had Nieuw Heeten haar eerste wandelvierdaagse. Een deel van de wandeling ging woensdag over de Poggenbeltweg, een drukke verbindingsweg waar je je maar moeilijk aan 60 houdt. D’r zal daar maar iets gebeuren, stelden we ons zo voor. Zou de organisatie dan aangewezen worden als ‘schuldige’? En zou de leiding dan vervolgd kunnen worden? Zou een slachtoffer dat onderzoeken?

Het schijnt hoe dan ook zo te zijn dat vrijwilligers die meehelpen bij zo’n wandeltocht ieder jaar een avondje naar de politie in Deventer moeten om les te krijgen voor verkeersbegeleider. Moet ieder jaar weer. En het is iedere keer hetzelfde. In Twente is die les daarom om de vijf jaar. In Salland ieder jaar. De politie wil wel nadenken over een contractje voor 370 dagen in plaats van 365 dagen. Dan hoef je maar eens in de twee jaar.

Maar is het nodig? Vast niet. Wordt het er veiliger van? Nee. Willen we die regeltjes? Natuurlijk niet. Waarom stellen we die regeltjes op dan? Omdat we als slachtoffer steeds vaker op zoek gaan naar een schuldige. En omdat we verleerd zijn dat er in het leven ook wel een keertje iets mis kan gaan.

logo

In het commentaar geeft de redactie van Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.