kanaalwater gedronken bij expo muj kiekn

Muj Kiekn, de expositie in verband met het jubilerende Overijssels Kanaal, trok zaterdag gelijk al grote belangstelling. Op de reacties van de bezoekers af te gaan hebben we te maken met een bijzondere expositie die de sfeer van vroeger naar voren haalt, maar waar ook de vraag opgeroepen wordt wat Salland verder met het kanaal moet. Wie daar een idee over heeft, wordt door de stichting Sallandus uitgenodigd dat vooral te vertellen.

Om 11.00 uur gingen gisteren de deuren van de exporuimte op landgoed Groot Zwaaftink aan de Heetenseweg in Heeten open. Maar eerst moesten de genodigden proosten op de opening. Dat doe je meestal met champagne. Maar in dit geval werd het kanaalwater. Echt kanaalwater, dat ter plekke met een fluorlamp drinkbaar was gemaakt. Tijdens de openingswoorden van de Sallandus-bestuurders Rob te Wierik en Harrie Kiekebosch bleek een kanaalgraver (gespeeld door Gerrit-Jan Nijland) zich flink verslapen te hebben. Snel wandelde hij naar het kanaal maar dat bleek al klaar te zijn. Sterker nog: Het kanaal was al weer dicht. De emmer kanaalwater op zijn houten kruiwagen bood de kanaalgraver als consumptie aan, aan de genodigden. Want vroeger was dat goed genoeg om de dorst te lessen. Nu ook weer.

In thema’s als de aanleg, de gravers, industrie, het ontstaan van Lemelerveld, de sluiting, recreatie en de ecologie wordt het verleden en heden van het Overijssels Kanaal neergezet. En iedere keer is de vraag: Wat doen we er verder mee? De stichting Sallandus, verantwoordelijk voor de expo, wil daar geen antwoord op geven. Ze wil dat de Sallander het antwoord geeft. Met die antwoorden moet de politiek beleid maken. Op die manier gebeurt er in Salland wat het volk wil. Sallandus heeft die werkwijze hoog in haar vaandel staan. Er zijn in Salland ideeën genoeg onder de bevolking. Die ideeën wil Sallandus van de keukentafel in de openbaarheid krijgen en ze dan mee helpen te verwezenlijken. Met acties als het Langste Lente Licht, nu Muj Kiekn en straks op 7 september het grote Kanaalfeest, wil Sallandus laten zien dat er een heleboel bereikt kan worden. Ze ontleent daaraan de motiverende regel ‘als dit kan, dan kan er meer’.

Muj Kiekn is tot stand gekomen met materiaal van veel Sallanders. Met dank aan Annie Aarnink, Joop Bloemenkamp, Arnold Geerdink, Geert Hannink, Anton Snel en Georg Soetens is dat materiaal verzameld en geselecteerd. Anouk van de Velde en Carin Schipper portretteerden tien mensen met een bijzonder verhaal over het kanaal, de film wordt tijdens openingsuren permanent vertoond. Net als veel fotomateriaal en films van bijvoorbeeld de laatste boten door het kanaal in 1988. Theo Helders tekende voor de vormgeving. Harrie Kiekebosch deed de samenstelling en de teksten.

Muj Kiekn is iedere vrijdag en zondag tot en met de herfstvakantie open van 10.00 tot 16.00 uur. Scholen kunnen na afspraak door de week terecht. Meer info is te vinden op [url=http://staging2.onskanaal.nl]de site over 150 jaar Overijssels Kanaal[/url].

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.