historische weetjes over waterschap in beeld

Wist je dat Overijssel zevenhonderd jaar geleden zijn eerste grondwet voor het waterschapswezen toegewezen kreeg? En dat die het ‘Dijkrecht van Salland’ heette? Dit soort leuke historische wetenswaardigheden staan er sinds kort gepubliceerd op de website van Waterschap Groot Salland. Dit alles in het kader van het zevenhonderdjarige bestaan van het waterschap.

Wat voor mooie verhalen zijn er bijvoorbeeld te lezen? Nou, bijvoorbeeld over de schrijver en historicus Wim Coster die je terug in de tijd neemt naar het jaar 1851. Het jaar waarin baron J.A.J. Sloet van de Beele een plan voor een nieuw uitwaterings-kanaal vanaf de IJssel naar de Zuiderzee ontwikkelt. Dit plan voor de zogenaamde ‘groene rivier’ blijft in de la liggen tot Sloets zoon de papieren na de dood van zijn vader tevoorschijn haalt en ze in 1861 publiceert. Het woord ‘bypass’ komt op dat moment nog niet in het woordenboek voor.

Ook wordt aan de hand van het schouwboekje van Pleegster Marke uit 1802 een beeld geschetst met welke ‘onraden’ de Markerichter van Pleegst te maken had bij de schouw. Ten slotte wordt ‘Om de kwaliteit van het water’ het jaarverslag van het Zuiveringsschap West-Overijssel’ erbij gepakt. Deze en alle andere verhalen over zeven eeuwen waterschap zijn momenteel als vermeld te lezen op de website, maar op 4 juni verschijnt het jubileumsymposium ook in boekvorm. Dit boekje zal verkrijgbaar zijn via het Historisch Centrum Overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.