herman albers neemt afscheid als hofnar

Voor Herman Albers valt op vrijdag 23 mei het podiumdoek. Na meer dan twintig jaar verlaat hij die dag het Hoftheater. Op de laatste werkdag wordt hij in het spotlicht geplaatst tijdens een groots afscheidsfeest, dat hem te beurt valt als dank voor zijn inzet als pionier, drijvende kracht en innovator van het Hoftheater. Dat Raalte een Hoftheater heeft, is te danken een prachtige bestaand theater, een Hofdirectie die de Raalter cultuur aan alle kanten ondersteunde en een ‘hofnar’ die bereid was voorop te lopen.

De 61-jarige Albers organiseerde begin jaren tachtig samen met andere organisaties uit Raalte verschillende voorstellingen van onder andere Youp van ’t Hek en de Wierdens Revue. Dat resulteerde in 1987 in de oprichting van de Stichting Hoftheater, waar Albers een van de acht oprichters is. Het initiatief kwam van Paul Glaser, de toenmalige directeur van Franciscushof en burgemeester Zuidwijk van Raalte. De naam ‘Hoftheater’ werd bedacht door journalist Benny Koerhuis van het Overijssels Dagblad, tegenwoordig de Stentor.

De werkgroep organiseerde het eerste seizoen twaalf voorstellingen en bleef na elke voorstelling ook nog met de afwas zitten. “Het was toen maar een kleine groep die in de levensvatbaarheid van een theater in Raalte geloofde”, zegt Albers nu. “Niet zonder succes, want er kwamen steeds meer bezoekers en steeds meer vrijwilligers en sponsors. We konden dus steeds ook meer voorstellingen organiseren. Maar we beseften ons terdege dat het theater alleen met de hulp van vrijwilligers kon draaien, anders was de voorziening niet te betalen.”

Stichting Hoftheater huurde Albers één dag per week van de Franciscushof voor het theaterwerk. “Deze dag was natuurlijk te weinig om alles netjes te regelen en daardoor ging er veel vrije tijd inzitten”, zegt Albers. Zonder zijn inzet, en die van vele vrijwilligers, was het theater ten tijde van verkoop aan Raalte een bouwval geweest en zou deze ongetwijfeld zijn afgebroken. “Nu heeft de Zwolse Poort bij de verkoop van het complex nog mooi een paar miljoen euro voor het Hoftheater gekregen. De gemeente daarentegen kon voor een ‘prikkie’ een moderne theateraccommodatie overnemen.”

Het amfitheater met 285 zitplaatsen omschrijft Albers als gezellig en comfortabel. Maar vooral waardeert hij de meer dan honderd vrijwilligers die hij in de jaren om zich heen heeft verzameld, van bestuur tot servicegroep en techniek. “Sommige vrijwilligers van het eerste uur zijn nog steeds actief. Gastheerschap, service en inzet dragen ze hoog in het vaandel. De onderlinge sfeer en de onderlinge communicatie waren altijd uitstekend. De sponsors en Vrienden van het Hoftheater noemt hij speciaal. Door deze steun ziet het Hoftheatergebouw, het programma-aanbod, de belangstelling en de organisatie er nu zo gezond uit.”

Als theaterdirecteur heeft Albers vele hoogtepunten meegemaakt, zoals de optredens van akoestisch gitaarvirtuoos Tommy Emmanuel en de optredens van landelijke grootheden als Herman Finkers, Fons Jansen, Youp van ’t Hek, Hans Liberg en vele anderen. Ook regionale artiesten als Höllenboer, Boer’nleu en Zwiekoteboebo hebben nadrukkelijk een theaterplaats gekregen.

“Ooit heb ik een wens van twee oude dames in vervulling laten gaan door mee te betalen aan een lang gekoesterde reis naar Lourdes”, vertelt Albers. “De dames deden in de bedevaartplaats een ansichtkaartje op de post met alleen daarop ‘Herman’ en ‘Raalte’. Ondanks die karige adressering heb ik het kaartje toch ontvangen. Geweldig toch, die Franse post…”