henk zielman en zijn enorme vinylcollectie

“Hier, moet je kijken.” Henk Zielman trekt een plaat uit zijn enorme vinylcollectie. “Dit is een originele persing van een langspeelplaat van Paul McCartney en Wings. De dummy. Een verzamelaar heeft me verteld dat Paul zelf het hele internet afspeurt op zoek naar een versie van deze plaat. Ik heb hem.” Welkom in de wereld van Raaltenaar Henk Zielman, een leven in de ban van het vinyl.

Zielman heeft een platencollectie van om en nabij de 40.000 lp’s, picture discs en special shapes. Alles staat in een kleine schuur. Daarnaast allerlei curiosa. Van een pop van Freddy Mercury tot een maquette van een podium van Metallica met de band erbij. In de collectie ook gouden platen van The Beatles en Chaka Khan. Het meeste is vinyl. Vinyl dat hem zo heeft geïnspireerd dat hij nu zelf onder de noemer ‘Art of Noise’ collages en kunst maakt met vinylplaten.

Henk begon met verzamelen op zijn veertiende, “maar eind jaren zeventig begon het echt. Ik ontdekte toen de punk en de New Wave. Fantastische muziek. Alle importplaten uit Engeland en Amerika bestelde ik. En zo is dat zich verder gaan ontwikkelen. Ik heb een klein netwerk opgebouwd van leveranciers die precies weten wat ik zoek. Zij houden dat voor me achter.”

Hoeveel zijn verzameling waard is, durft hij niet te zeggen, maar een voorzichtige schatting leert dat de collectie zo een miljoen kan opbrengen. In elk geval heeft hij van andere verzamelaars gehoord dat zijn verzameling misschien wel de grootste, of anders de meest unieke, is van Europa. Henk is namelijk vooral op zoek naar speciale persingen. “Volledigheid is niet mijn streven. Het gaat mij om de mooie platen.”

“Dat is ook wat me aanspreekt in het vinyl. De muziek in combinatie met de hoes. Vroeger waren de platenhoezen heuse kunstwerken. Sinds de komst van de cd wordt daaraan nauwelijks aandacht besteed. Dat vind ik echt zonde. Zo’n hoes maakt onderdeel uit van de beleving van een plaat. Een mooie hoes geeft een handvat, maar de rest van de beelden wil ik er zelf bij verzinnen. Vergelijk het maar met een boek en een film.”

Een lijstje van favoriete items uit zijn collectie kan en wil Henk Zielman absoluut niet opnoemen. “Ik kan je, als je me even de tijd geeft zo een Top 1000 in elkaar flansen, maar dan zonder rangorde. Daar begin ik niet aan. Maar mijn favoriete platen komen dan toch vaak uit de jaren zestig, zeventig. Met mooie en aparte hoezen. En dan zie je eens iets aparts en dan denk je ‘dat kan ik zelf ook’. En zo ben ik zo’n drie vier jaar geleden begonnen om kunst te maken met vinylplaten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.