haarman opent schoolzone luttenberg

Wethouder Ben Haarman opent maandag 19 mei om 8.30 uur de schoolzone in Luttenberg. De verkeerscommissie van basisschool Esmoreit heeft zich ingespannen om deze schoolzone te realiseren.

Bijna elke basisschool in Nederland kent verkeersproblemen. Met name tijdens het brengen en halen van de leerlingen is het vaak een chaos van auto’s, fietsers en voetgangers. In korte tijd worden veel kinderen gelijktijdig naar school gebracht of opgehaald van school. Auto’s worden vaak geparkeerd zonder dat er rekening wordt gehouden met het overige verkeer. Voor kinderen is het in deze situatie erg onveilig de weg over te steken om het schoolplein te bereiken of te verlaten.

Om extra aandacht te vragen voor de verkeerssituatie in de nabijheid van een school kan een schoolzone worden ingericht. Aan het begin van de schoolzone staat op de weg het woord ‘schoolzone’ tussen twee dikke lijnen. Eenmaal in de zone wordt de aandacht van de automobilist gevraagd door middel van blauwe cirkels op de weg en gekleurde palen langs de weg. Het kleurgebruik geeft op een speelse manier aan dat hier veel kinderen gebruik maken van de weg.

De gemeente Raalte wil in de toekomst meer scholen voorzien van een schoolzone. Echter, niet iedere school komt ervoor in aanmerking, en niet bij iedere school is het noodzakelijk. Dit heeft ook te maken met de ligging.

Basisschool Esmoreit in Luttenberg ligt aan de Wispelweg, maar heeft ook een ingang aan de Butzelaarstraat. Deze ingang is echter nauwelijks zichtbaar vanaf de weg. Daarom is juist aan de zijde van de Butzelaarstraat gekozen voor de inrichting van een schoolzone. Voor een bestuurder is het niet altijd duidelijk dat hij zich in een schoolomgeving bevindt en een gepaste snelheid vereist is. Verkeersborden en wegmarkering alléén blijken de verkeersveilige boodschap niet voldoende over te kunnen brengen om een bestuurder zijn snelheid te doen minderen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.