expositie archeologische vondsten geopend

Salland staat nu ook internationaal stevig op de archeologische kaart. Na tien jaar archeologisch onderzoek is namelijk sterk het vermoeden ontstaan dat juist in deze regio één van de grootste ijzerindustrieën van Noord West Europa is geweest. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in een boekwerk, dat maandag is gepresenteerd tijdens de opening van een archeologische expositie op het gemeentehuis in Raalte.

Het boek ‘Germanen, Franken en Saksen in Salland’ is gemaakt onder redactie van Henk van der Velde en brengt op een prachtige manier de archeologische onderzoeken in deze regio in kaart. Wethouder Gerard Elferink nam gister het eerste exemplaar van het boek in ontvangst uit handen van Dorien Fröhling, directeur van ADC ArchoProjecten. “Het boek heeft de gemeente Raalte geïnspireerd tot de ontwikkeling van haar toekomstige archeologiebeleid”, vertelde Elferink.

In de gemeente Raalte is sinds 1994 archeologisch onderzoek gedaan, sinds twee amateur-archeologen toevallig interessant materiaal in de regio ontdekten. Wat vervolgens begon met een noodopgraving, is in 2004 geëindigd met het meest grootschalige onderzoek dat tot dan toe is uitgevoerd in Overijssel. Eén van de belangrijkste ontdekkingen die in het boek van Van der Velde wordt beschreven is dat er in Heeten in de tweede en derde eeuw na Christus op grote schaal ijzer werd geproduceerd.

Verder is door de opgravingen gebleken dat de omgeving van Raalte zelfs zeer geschikt bleek om te wonen en dat er onder de bewoners zelfs een zekere mate van welvaart bestond. Dat zeggen de archeologen na vele spectaculaire vondsten. Deze zijn tentoongesteld in het gemeentehuis van Raalte aan de Zwolsestraat. De expositie van de voorwerpen die tevoorschijn zijn gekomen bij de opgravingen is sinds maandag geopend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.