belasting op afval prijs procent omhoog

Commentaar – Bij de vuilstort van de gemeente Raalte was het dit weekend dubbel zo druk als anders. Vermoedelijke reden: Mensen kwamen zwerfasbest brengen. Dat kan dit en komend weekend kosteloos. Een mooie manier om het asbest uit omloop te krijgen.

Vanaf morgen is een andere maatregel tegen afval voelbaar. Het gaat dan niet om zwerfasbest, maar om te veel verpakking. Per 1 mei moeten fabrikanten extra belasting betalen voor verpakking. Een komkommer in plastic, minimarsjes die per stuk en ook nog eens een keer allemaal samen zijn ingepakt, plastic om een reclamefolder, voorgevormd plastic waar een voorverpakt koekje precies inpast, twee stuks fruit als dagelijkse behoefte verpakt in een plastic drinkbeker… Fabrikanten die dergelijke onzin bedenken moeten er nu voor betalen.

De bedoeling was dat de maatregel verpakking zou schelen omdat er minder verpakking zou komen. Maar zo doen we dat niet. De fabrikant rekent de prijs gewoon door aan de supermarkt. En de supermarkt verhoogt morgen de prijzen met één procent. Dus de consument betaalt gewoon voor de belasting op al die malle verpakkingen.

We betalen het graag en gooien het daarna met liefde langs het kanaal in de berm of natuurlijk netjes in de grijze container.

Voorstel: De supermarkt plaatst een container naast de glasbakken waar we verpakkingen in terug kunnen gooien. Fabrieken draaien op voor afvoer. Wie niet mee doet, daar kopen we niet meer. Wedden dat het dan zo afgelopen is met de drinkyoghurt in handig leegknijpzakje en de zijnen?

logo

In het commentaar geeft de redactie van Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.