waterschap nieuwe eigenaar drostenkamp

De gemeente Raalte gaat haar eigendomsrechten van de vijver Drostenkamp overdragen aan het Waterschap Groot Salland. Het is volgens het Raalter college namelijk steeds gebruikelijker, en bovendien het beleid van de gemeente Raalte, dat er afstand wordt gedaan van oppervlaktewateren. Ook hoeft de gemeente zo niet meer op te draaien voor dure baggerwerkzaamheden die zulke vijvers met zich meebrengen, wel blijft zij verantwoordelijk voor het park.

De overdracht van de vijver sluit aan bij het nieuwe waterplan ‘Een helder verhaal’ dat de gemeente Raalte in coproductie met het Waterschap Groot Salland heeft opgesteld. Daar staat een helder kader in voor het maken van beleidsmatige of procesmatige afspraken over de wijze waarop ruimtelijke ordening en water op elkaar afgestemd moeten worden. En er staat in wie waarvoor verantwoordelijk is. De gemeente is zodoende verantwoordelijk voor grond- en hemelwater (regen) en het waterschap voor oppervlaktewater. Zo’n plan is wettelijk niet verplicht maar vormt volgens de gemeente wel een functioneel document voor het watersysteem in zowel de bebouwde kernen van de gemeente als daarbuiten.

Met de overdracht van de vijver zijn in feite geen kosten gemoeid. Beide partijen hebben er overeenstemming over bereikt dat het waterschap de baggerwerkzaamheden voor haar rekening neemt, dit ter compensatie. Dat komt de gemeente eigenlijk wel goed uit, want die werkzaamheden kosten veel tijd en zijn daarmee erg duur. Bovendien is de kennis bij het waterschap aanwezig en kan zij beschikken over betere machines en materiaal. De kwaliteit van het water in de vijver lijkt daarmee gewaarborgd.

Toch moet de gemeente Raalte eerst nog wel kosten maken voordat de overdracht definitief is. Daarvoor vraagt het college de gemeenteraad nu een krediet van 250.000 euro beschikbaar te stellen als soort van werkkapitaal en voorbereidingskosten. Het waterschap heeft echter al toegezegd om financieel bij te dragen in de kosten, waardoor het saldo voor de gemeente uiteindelijk niet negatief uitvalt. Door de overdracht krijgt het Waterschap Groot Salland alle bergingsvijvers in Raalte in haar beheer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.