tijd van korhoen tellen komt er weer aan

Op de Sallandse Heuvelrug zijn de mooiste paden al weer verboden toegang, want het is broedtijd. De eitjes moeten nog wel gelegd worden, maar de voorbereidingen worden getroffen. Ook het korhoen is druk. Paul ten Den uit Haarle doet iedere ochtend zijn rondje om te kijken hoeveel hanen er dit jaar zijn. In 2006 waren dat er nog 23, in 2007 kwam hij tot een aantal van 15 stuks.

Het is te hopen dat die lijn zich niet doorzet, want met nog minder hanen is het laatste hoofdstuk van het korhoen op de Sallandse Heuvelrug geschreven. Te weinig hanen betekent inteelt, slechtere sperma, zwakkere korhoenders en dan kun je het verder wel vergeten. “Eén heidebrand en de hele populatie is verdwenen”, staat vandaag te lezen in Trouw.

Over enkele weken worden de hanen voor 2008 geteld. De gok is dat je dan evenzoveel hennen hebt, maar die kun je niet zien op de hei. Die zijn te goed beschut. De vrees voor die telling is groot. Want in de herfst zijn er bijzonder weinig kuikens gezien. De heide is een goed overlevingsgebied, maar dan moet het niet zo veel regenen als het afgelopen lente gedaan heeft. Over een week of drie zullen we het weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.