stop varkensflats wijhe en op de elshof

Stop varkensflats in Wijhe. Er is geen enkele reden die grote varkensbedrijven op grondgebied van Wijhe neer te zetten. Een wet die dat wél mogelijk maakt is gebaseerd op achterhaalde of onjuiste argumenten. Dat stelt de werkgroep met de logische naam ‘Stop varkensflats Wijhe’ in een open brief aan Provinciale Staten. Het enige doel dat gediend wordt, lijkt het stimuleren van grootschalige intensieve veehouderij. En juist dat doel is niet in de wet opgenomen.

Politici zijn geneigd voor burgers onbegrijpelijke taal te bezigen. Dus moeten we eerst even door de zure appel bijten en het een en ander uitleggen. Er is een reconstructiewet op komst. Die wet gaat aangeven wat er op het platteland van Overijssel wel en niet mag. Daarin is ook geregeld waar boeren wel en waar boeren niet de ruimte krijgen. Waar ze niet de ruimte krijgen heet het extensiveringsgebieden. Waar grote stallen mogen komen heet het intensiveringsgebieden. Die laatste gebieden heten LOG’s: Landbouwontwikkelingsgebieden.

Je zou haast denken dat hoe ingewikkelder je het maakt, hoe kleiner de kans dat een burger er nog iets van snapt, hoe kleiner de kans op bezwaar. Maar dan rekent de provincie buiten de werkgroep ‘Stop varkensflats Wijhe’. Die heeft die reconstructiewet ontrafeld en legt bloot dat de basis ervan achterhaald of onjuist is. Alle reden om de wet opnieuw tegen het daglicht te houden. Plekken aanwijzen waar de boer alle ruimte krijgt voor grote bedrijven kent drie argumenten, zegt ‘Stop varkensflats Wijhe’. 1. Mogelijkheden scheppen voor boeren die groter willen groeien maar dat op hun locatie niet mogen. 2. Verbeteren van het woon-, werk- en leefklimaat op het platteland. 3. Verbeteren van de economische structuur van het platteland.

Maar er melden zich in de regio helemaal geen boeren die willen verhuizen, stelt ‘Stop varkensflats Wijhe’. En het woon-, werk- en leefklimaat is er helemaal niet bij gebaat, blijkt uit de vele bezwaren tegen de varkensflats van boeren die in het gebeid wonen. Alleen al vanuit De Elshof zijn dertig bezwaren ingediend. Blijft over het economische belang. Dat geldt alleen maar voor de boer die straks zo’n megabedrijf start, vermoedelijk een boer van elders wegens het gebrek aan interesse uit de eigen regio.

‘Stop varkensflats Wijhe’ kan het niet anders zien dan dat er een vierde doel is: Grootschalige intensieve veehouderij bevorderen. En dat is een heel ander doel dan bedoeld in de reconstructiewet. ‘Stop varkensflats Wijhe’ wil daarom dat het reconstructieplan aangepast wordt. Met dat vierde doel er in. En dan maar eens kijken of er nog steeds een politieke meerderheid voor is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.