schoolvoetbal leuk voor jongens en meisjes

Vandaag zijn de voorrondes van het nationale kampioenschap schoolvoetbal weer in alle hevigheid losgebarsten. Slecht weer leek vanochtend nog roet in het eten te gooien, maar naarmate de dag vorderde werd het weer alsmaar beter en zonniger. Op de verschillende sportvelden in Salland werd dus volop gevoetbald door de verschillende teams van de basisscholen. Wij namen een kijkje op het sportpark in Marïenheem.

De schoolvoetbaltoernooien vormen al meer dan honderd jaar een erg spannende competitie. Jaarlijks beginnen ruim 140.000 kinderen van groep 7 en 8 aan een voorronde, in de hoop aan het eind van het schooljaar met een grote, fonkelende schaal in hun handen te staan. Na de voorrondes, die dus vandaag weer zijn gestart, blijven er nog zo’n 27.000 kinderen over. Zij strijden dan verder in een zogenaamde regiofinale.

De voorrondes worden meestal door gemeentes, stichtingen of voetbalverenigingen op lokaal niveau georganiseerd, maar vanaf de regiofinales is de KNVB verantwoordelijk voor de organisatie. Afhankelijk van het aantal basisscholen op lokaal niveau wordt bepaald hoeveel voorrondes er door een team moet worden gespeeld. Het ene team plaatst zich al na één voorronde voor de regiofinale, terwijl het andere wel vijf schiftingen moet doorstaan.

Maar veel belangrijker dan de strijd om de finales is het plezier dat de jongens en meisjes hebben op het voetbalveld. Want zowel jongens als meisjes kunnen meedoen. Voor de meiden die niet op een groot veld met de jongens mee willen spelen is er een speciale 7-tegen-7-competitie. Ook voor jongens is er zo’n competitie, maar dat zijn dan vaak al de tweede teams van een bepaalde school. Zij hebben echter gelijke kansen om zich te plaatsen voor de regiofinales.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.