ruimte voor acht nieuwe megastallen

In elk van de vier landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) in de gemeente Raalte mogen maximaal twee nieuwe ‘megastallen’ worden gevestigd. Dat staat in de visie voor de LOG’s, die het college van burgemeester en wethouders deze week heeft samengesteld. In de visie staat tevens dat deze nieuwe intensieve veehouderijbedrijven (nieuwe bouwblokken) niet groter dan twee hectare mogen zijn.

Kortom: Er is in de gemeente Raalte ruimte voor in totaal acht nieuwe ‘megastallen’ en voor die locaties komen ook geïnteresseerde boeren van buiten de gemeentegrens in aanmerking. “Dat klopt, want het is juridisch niet mogelijk om dat tegen te houden”, aldus wethouder Ben Haarman, die verder aangeeft dat reeds bestaande intensieve veehouderijbedrijven hun agrarisch bouwblok mogen uitbreiden tot maximaal drie hectare. Oftewel: De huidige boeren krijgen volop (en meer) ruimte om zich te ontwikkelen.

Het kan straks dus maar zo zijn, dat twee bedrijven in één LOG uitgroeien naar drie hectare en dat er in datzelfde LOG nog twee nieuwe bedrijven met stallen van een kleine twee hectare zich vestigen. Voor het zogeheten ‘LOG Luttenberg’ hebben zich overigens al twee geïnteresseerde boeren gemeld. Eén van die boeren is al in een vergevorderd stadium met zijn plannen. De ander is vooralsnog minder concreet. “Maar als die plannen doorgaan, dan zit dat LOG dus al vol”, zegt Haarman.

Op maandag 21 april wordt de visie besproken in een raadspleinsessie. Op woensdag 21 mei volgt er nog een informatieavond in Zaal Zwakenberg. En dan start tevens de inspraakperiode van zes weken. Tot slot moet de Raalter raad in september bepalen of de visie kan worden vastgesteld. Klik hier voor de gehele visie voor de LOG’s in de gemeente Raalte, inclusief kaartjes van de vier LOG’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.