ook volumeknop bij stoppelhaene omlaag

De gemeente Raalte had de bezwaren tegen het geluidsbeleid bij evenementen niet ongegrond mogen verklaren. De rechter stelt dat de gemeente ter zitting zelf heeft erkend dat de regels aangescherpt dienen te worden. Dat meldt de Stentor vandaag.

De uitspraak volgt op een zaak die was aangespannen door A.K. Bekkering uit Raalte. Hij maakte bezwaar tegen de geluidseisen die de gemeente hanteert rond Stöppelhaene en voor de horecafeesten op Koninginnedag. Met name de bepaling dat tijdens Koninginnedag overdag en tijdens Stöppelhaene tot 01.00 uur ’s nachts geen beperkingen worden gesteld aan het geluidsniveau, stuitte op kritiek. Tegen het advies van de plaatselijke Bezwarencommissie in verklaarde het college beide bezwaren ongegrond.

De rechter heeft deze besluiten nu vernietigd. Het komt erop neer dat Raalte de bezwaren alsnog gegrond moet verklaren en vervolgens de tijdens de rechtzitting gedane beloften moet nakomen. Raalte erkende dat het ontbreken van geluidsnormen geen ‘redelijke beleidsbepaling’ is. De gemeente kondigde aan de grens op 85 dB(A) te willen stellen en daarop geen uitzonderingen meer te zullen toestaan.

De gemeente moet Bekkering de proceskosten vergoeden. De rechtbank ging overigens niet in op het verzoek van de Raaltenaar om een oordeel te vellen over de hoogte van de 85 dB-grens of over de gehanteerde meetmethode. Raalte gaat bij meting uit van gemiddelde waarden. Dit is een landelijk veel gehanteerde en weinig omstreden methode. Voor aanstaande Koninginnedag was al een vergunning verleend, waarin nog geen sprake is van een geluidsgrens overdag. Na 1 mei wil de gemeente alleen nog vergunningen verlenen waarin de grens van 85 dB(A) is opgenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.