nieuw blijvend kunstwerk overijssels kanaal

Er komt een blijvend kunstwerk in het Overijssels Kanaal, ter hoogte van ‘t Twieg tussen Raalte Zuid en de Derksbrug in de Heetenseweg. Kunstenaar Gerard te Wierik maakt het kunstwerk ter ere van het 150-jarig bestaan van het kanaal en wil het met Cult 2008 presenteren. Maar dan moet er nog wel wat sponsorgeld op tafel komen. Te Wierik zegt nog 4.500 euro nodig te hebben en dan zijn de financiën rond.

Gerard te Wierik: “Het idee is geïnspireerd op ‘t Twieg en riet. Je ziet negen rijen van veertien gebrande houten afrasteringpalen die het riet langs het kanaal en het Twieg erlangs symboliseren. De palen zijn 4,5 meter lang en gestoken in ijzeren flenzen in een platform van ijzeren holle bussen. Het kunstwerk komt in een verbreding van het kanaal te liggen, dus er is ruimte genoeg. Op de westzijde komt op de oever een betonnen zitbank, met daarop een gedicht van Raaltenaar Frans Reimert.”

Te Wierik is druk doende zijn kustwerk betaald te krijgen. Hij hoopt daarbij op Raalter ondernemers, die wel weer eens toe zijn aan iets positiefs over de gemeente. “Want Raalte komt met regelmaat negatief in het nieuws. Tijd voor iets positiefs denk ik dan. Ik denk dat kunst een uitstekend middel is om gastvrijheid te tonen en dat men geïnteresseerd is in de maatschappij, dus positief”, aldus Te Wierik.

“Tussen Raalte en Deventer is een prachtig fietspad aangelegd en een half jaar geleden is een mooi kunstwerk onthuld bij boerderij Groot Swaaftink in Heeten. De gemeente Raalte wil een kunstwerk aankopen voor bij de MOK-werfjes. Met die van mij erbij zitten we dan al op drie mooie kunstwerken aan de fietsroute langs het Overijssels Kanaal. Ik heb ook de belangenvereniging Deventer Kunstenaars en het Kunstenlab in Deventer gewezen op mijn plannen en hen gevraagd om het traject Deventer-Heeten te voorzien van kunst. Hiermee krijgt deze fietsroute een prachtige meerwaarde en kunnen we deze streek op de kaart zetten.”

Te Wierik moet in totaal 12.000 euro inzamelen. Daarvoor kan hij het kunstwerk realiseren. “Let wel, ik verdien er niets aan. Ik doe dit geheel belangeloos, want ik vind het een goede zaak dat er cultuur zichtbaar en tastbaar is in Raalte.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.