Home / archiefcentraal / n35 behoort tot meest onveilige rijkswegen

n35 behoort tot meest onveilige rijkswegen

In Nederland kan ruim zeventig procent van de wegen als veilig worden beschouwd. De N35 tussen Zwolle en Wierden, die ook langs Heino komt en Raalte doorkruist, is dat absoluut niet. Deze rijksweg behoort namelijk tot de meest onveilige wegen van heel Nederland. Dat valt af te leiden uit de resultaten van het EuroRap (European Road Assesment Programme) dat de ANWB heeft laten opstellen.

De wegen in Nederland worden op basis van een sterrensysteem gerangschikt op veiligheid. Dat systeem levert een bijdrage aan het verlagen van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland en Europa. Snelwegen scoren drie of vier sterren. De N-wegen, die ook in beheer zijn van Rijkswaterstaat, scoren gemiddeld lager. Precies 27 procent van de rijkswegen, waaronder de N-wegen ook vallen, haalt drie sterren. Slechts één procent haalt twee sterren, waaronder de N35 tussen Zwolle en Wierden. Wegen zonder sterren komen niet voor.

De ANWB heeft in 2006 een begin gemaakt met het in kaart brengen van veiligheid van wegen in Nederland. In dat systeem bepalen niet de verkeersslachtoffers maar de eigenschappen van de weg de verkeersveiligheid. Hoe beter een weg scoort des te geringer de kans is dat er zich een ongeval voordoet. En mocht er toch een ongeluk gebeuren, dan zijn de gevolgen minder ernstig dan in een onveilige situatie. Hoe meer sterren hoe veiliger.

Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij de veiligheid van wegen, zoals de maximaal toegestane snelheid, het aantal obstakels langs de weg, of er een verhoogde of verlaagde berm is, een afwezigheid van een geleiderail in de buitenberm, de soort en hoeveelheid van kruispunten en of er geen gescheiden rijbanen zijn. De N35, waarop doorgaans veel files staan en ook veel ongelukken gebeuren, scoort op die criteria dus zeer slecht.

Lees ook

‘Nog meer onzekerheid voor agrarische ondernemers’

ZWOLLE – “Nog meer onzekerheid voor agrarische ondernemers en hun gezinnen”. Dat zegt Gert Harm …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.