jansen mag dwangsom aflossen met werk

Raalte heeft een opmerkelijke manier bedacht om loonbedrijf Jansen uit Wijhe een opgelegde dwangsom te laten betalen. Het bedrijf gaat de komende jaren voor Raalte groenafval verwerken, waarmee de boete verrekend wordt. Dat heeft Egbert den Daas van Lokaal Alternatief ontdekt.

Den Daas is meer dan ontstemd over zijn ontdekking. “Ik heb grote moeite met deze gang van zaken. Het wekt de schijn dat er een ‘koehandel’ gepleegd is, die wat mij betreft ongepast zou zijn in het openbaar bestuur. De transactie getuigt niet van transparant openbaar bestuur en lijkt mij juridisch discutabel.”

Den Daas had zijn ontdekking al een tijdje geleden gedaan, maar er beruste geheimhouding op. “Omdat dit een besluit in beslotenheid betrof kon ik er in de openbaarheid geen vragen over stellen. Via de griffie heb ik een traject gestart om vragen over deze zaak toch mogelijk te maken. Op 15 april kreeg ik groen licht hiervoor.”

Den Daas vraagt zich om te beginnen af waarom er geheimzinnigheid rondom het contract opgetrokken is. Hij vraagt zich ook af of de groenafvalverwerking wel openbaar is aanbesteed en wil dus weten welke bedrijven nog meer hebben ingeschreven en wat de prijsverschillen zijn en waarom de gemeente voor Jansen gekozen heeft. Den Daas is ook benieuwd naar wat de accountant vindt van een prijsverrekening met de boete die de gemeente Jansen oplegde.

Eerder belde burgemeester Van Veen hoogstpersoonlijk met Salland Centraal om ons te verzekeren dat Jansen Wijhe haar opgelegde boete betaald had. Uit de ontdekking van Den Daas blijkt dat hij nog dit jaar dat bedrag weer teruggestort krijgt voor werk dat hij niet alleen nu, maar ook de komende twee jaar nog moet uitvoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.