gooi vijverplanten niet in open water

Het zijn mooie dagen om de tuin even onder handen te nemen. En voor wie een vijver heeft: Zorg er nú voor dat je er niet te dichte waterplanten in hebt. Maar gooi de overtollige vijverplanten ook niet in sloten, beken, rivieren, kanalen of stadsvijvers. De planten kunnen ervoor zorgen dat in korte tijd watergangen dichtgroeien zodat aan- en afvoer van water wordt belemmerd. Het Waterschap Groot Salland waarschuwt daarvoor.

Vaak gaat het om uitheemse planten, die zich razendsnel kunnen verspreiden. Ze groeien niet alleen snel, ze zijn ook moeilijk te verwijderen. De uitheemse waterplanten verdringen de normale inheemse vegetatie en kunnen de waterdoorvoer belemmeren. Dit probleem wordt steeds groter, want door de klimaatverandering kunnen steeds meer soorten uit warmere streken zich hier blijvend vestigen.

Probleemsoorten zijn de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid en Waterteunisbloem. Verwijderen kost veel tijd en geld. Bovendien zijn bepaalde soorten waterplanten, bijvoorbeeld de beruchte en bij wet verboden Grote Waternavel, in staat om vanuit elk afgebroken stukje plant weer opnieuw uit te groeien. Burgers worden daarom dringend verzocht om hun waterplanten of delen daarvan in de gft-bak te gooien en niet in buitenwater.

Om ongewenste uitheemse soorten snel te kunnen verwijderen, heeft het waterschap er voor gezorgd dat medewerkers die veel buiten werken de uitheemse waterplanten herkennen. Meldingen van burgers zijn hierbij natuurlijk ook van harte welkom. Op die manier kan er direct actie worden ondernomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.