gemeentehuis olst wijhe een prachtig plan

Commentaar – Prachtig, zoals de gemeente Olst-Wijhe aan een nieuwe locatie voor het gemeentehuis komt. Er zal vast nog wel wat gemor komen vanuit Olst van ‘waarom wij niet’, maar dat kun je niet voorkomen. Want andersom was dat geluid vanuit Wijhe ook wel gekomen. Hoe dan ook: De uiteindelijke keus is een kwestie van lef hebben, gezond verstand gebruiken en de dingen goed doen.

In zowel Olst als Wijhe zat het gemeentehuis in hartje centrum, in een monumentaal pand. In het voorstel hebben de planmakers het aangedurfd voor geen van tweeën te kiezen. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt in zo’n statig pand te zitten, feitelijk is een gemeentehuis niets meer dan een werkplek voor ambtenaren, een kantoor dus. Daarmee kun je veel beter naar een terrein met goedkope grond aan de rand van je dorp of stad. Kunnen al die ambtenaren veel makkelijker op hun werk komen, kan het publiek veel makkelijker op bezoek komen, ben je flexibel in soms een beetje groter en soms een beetje kleiner behuisd willen zijn. Want bijhuren of onderverhuren is zo geregeld.

Wat je achterlaat is twee panden, in het centrum van zowel Olst als Wijhe, waar vast een of ander notariskantoor graag statig kantoor wil houden. Beur je er een lekkere huurprijs voor en is ouderwetse deftigheid tot in lengte van jaren gegarandeerd. Er hoeven niet allerlei lelijke en vooral heel dure kantoorpuisten aan de monumenten geplakt te worden. Het dorp houdt zijn authentieke centrum, behoudt zijn ziel en zaligheid.

Ook mooi, is dat er bij de toch nog summiere plannen voor nieuwbouw al wél vast is aangekondigd dat de nieuwbouw zo duurzaam mogelijk gebouwd gaat worden. We stellen ons een windmolentje voor, zo aan de rand van die winderige IJsseldijk. En zonnecollectoren. Misschien wel een warmtepomp met vooraf verkregen vergunning daarvoor.

logo

In het commentaar geeft de redactie van Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.