gemeentehuis is na drie jaar alweer te klein

“Als medio 2005 de klus geklaard is, hoeven we de eerste dertig tot veertig jaar niet weer.” Het zijn in augustus 2004 de woorden van gemeenteambtenaar Wim Grondhuis, projectleider vernieuwbouw van het Raalter gemeentehuis in die periode. Maar wat blijkt nu, nog geen vijf jaar later moet het gemeentehuis van Raalte worden verbouwd. Alle mooie praatjes over flexwerken ten spijt, het nieuwe gebouw – dat voor bijna vijftien miljoen euro is neergezet – is te klein.

Het nieuwe gemeentehuis is voortgekomen uit een fusie tussen de gemeentes Raalte en Heino. Na een aantal jaren vanuit drie locaties te hebben gewerkt, was er toch sterke behoefte aan een centrale huisvesting. Het werken vanuit één in plaats van drie locaties bespaarde de gemeente jaarlijks zo’n 400.000 euro. Een uitbouw van het oude gemeentehuis in Raalte kwam na uitgebreide locatiestudie dus als beste optie uit de bus.

Kleissen & Partners, dat werd aangesteld om het project aan te sturen, heeft destijds een werkplekinventarisatie gehouden waaruit naar voren kwam dat werkplekken slechts voor 49 procent bezet waren tijdens kantooruren. Daarop werd besloten om in de nieuwbouw kantoorinnovatie toe te passen door zogenaamde flexwerkplekken te creëren. Samen met een clean-desk-policy, waarbij iedere ambtenaar keurig zijn bureau opruimt na er te hebben gewerkt, moest die formule in het nieuwe gebouw het ruimtegebrek voorgoed oplossen.

Iedereen in de gemeente Raalte doet mee met het zogenaamde flexen, dus ook het college, het managementteam en alle afdelingshoofden. Toch is er nu, na amper drie jaar, opnieuw ruimtegebrek op het gemeentehuis in Raalte. Dus moet er opnieuw worden uitgebouwd, of moeten verschillende afdelingen uitwijken naar een andere locatie. Maar dat was juist niet wenselijk, want afdelingen moeten in elkaar kunnen overlopen om het contact te bevorderen.

Voor het ruimtegebrek op het gemeentehuis zijn verschillende oorzaken aan te voeren. Met het eigen ambitieniveau van de gemeente is destijds onvoldoende rekening gehouden, waardoor er nu meer arbeidsplaatsen zijn dan toen begroot. Ook is er geen rekening gehouden met werkplekken voor bijvoorbeeld externe adviseurs. Tot slot worden steeds meer overheidstaken toebedeeld aan de gemeente, hetgeen extra werkplekken vereist.

Ruimtes die aanvankelijk bedoeld waren als spreekkamers zijn inmiddels al omgedoopt tot werkkamers, maar ook na die aanpassing wordt het ruimtegebrek steeds groter. Omdat het nu lastig is om de Arbo-regels na te leven, heeft de gemeente Raalte alle reden om na te denken over een oplossing, op zowel de korte als lange termijn. Op korte termijn lijkt het flexwerken te worden ingewisseld voor het thuiswerken.

Op de lange termijn moet er echter worden nagedacht over een uitbouw van het huidige gemeentehuis, of een verbouwing van de oude villa die nu aan het gemeentehuis grenst. Ook kan er worden uitgeweken naar andere plaatsen, maar dat wordt door de gemeente als ‘niet wenselijk’ aangemerkt. Bij de nieuwbouw van het huidige gemeentehuis is destijds al rekening gehouden met een eventuele uitbouw. Ook is er in al die jaren geld gereserveerd voor dergelijke doeleinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.