gastsprekers over de oorlog in lemelerveld

Meneer en mevrouw Meijer en meneer Schotman hebben donderdag les gegeven op de Heilig Harschool in Lemelerveld. Dat is best bijzonder, aangezien zij een verleden hebben dat zo ver teruggaat dat zij de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. De verhalen van de gastsprekers vormden de afsluiting voor een speciaal project, waaraan de afgelopen weken veel aandacht is besteed in groep 7 en 8 van de basisschool.

De gastsprekers vertelden de leerlingen over hun leven in de oorlog in Lemelerveld en Heino. Zo vertelde meneer Meijer waar hij in de oorlog was ondergedoken in Dalmsholte. Hij wist nog goed over de dag te vertellen dat er vliegtuigen laag overvlogen, dat de brug in Zwolle op een dag werd opgeblazen en ook het begin van de oorlog stond nog vers in het geheugen.

Meneer Schotman vertelde over een beschieting op zijn vader vanuit de kerktoren van de katholieke kerk, maar gelukkig bleek hij alleen in zijn voet geraakt! Dat schieten uit de kerk gebeurde wel vaker, want in de oorlog maakte men munitie van kerkklokken uit Nederland. De klok van Lemelerveld was daarbij speciaal, want er stond een tekst opgeschreven. Iemand wilde blijkbaar niet dat die kerkklok gebruikt zou worden. “Wie hier mee schiet, wint de oorlog niet”, wist meneer Schotman zich nog te herinneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.