adema orgel laat langer op zich wachten

Het is nog lang niet zeker of het Adema-orgel in de Kruisverheffing in Raalte wel klaar is voor het openingsconcert. Door een ernstig auto-ongeluk van twee orgelstemmers van orgelbouwer Kaat & Tijhuis liep het project al eerder flinke vertraging op. Het orgel had met Pasen klaar moeten zijn, maar nu komt zelfs de datum van 1 juni in het gevaar. “Dat zou jammer zijn, maar ook weer niet onoverkomelijk”, aldus Geert Hannink namens het Cultuurfonds.

De nieuwe vertraging komt volgens Hannink omdat de klus veel omvangrijker is dan bij het maken van de planning werd verondersteld. “Dat heeft weer alles te maken met het feit dat de oude onderdelen waaruit het orgel bestaat, een goede plek moeten krijgen achterin de kerk op de koorzolder”, aldus Hannink. “De maten van die zolder zijn echter anders dan in de kerk in Zwolle”, refereert de historicus naar de St. Michaëlkerk, waar het orgel eerst dienst heeft gedaan.

Het komt er in feite op neer dat het orgel opnieuw op maat gemaakt moet worden, en dat kost tijd. “Zo is er bijvoorbeeld ook veel tijd gaan zitten in het maken van nieuwe luchtleidingen”, vertelt Hannink, “en, zoals dat met restauratiewerk gaat, komen er af en toe tegenvallertjes om de hoek kijken die zomaar weer een of meer dagen extra werk opleveren. En de orgelbouwers zijn als gevolg van hun ongeval enige weken uit de running geweest, waardoor ook zij een nieuwe planning moesten maken.”

Tenslotte speelt ook nog eens mee dat er niet op alle dagen in de kerk gewerkt kan worden vanwege uitvaartdiensten en andere vieringen. De gewone doordeweekse kerkdiensten zijn overigens al verplaatst naar het parochiecentrum, om de werkers in de Kruisverheffing tegemoet te komen. Maar wellicht kan het orgel dus ook tijdens het openingsconcert op 1 juni nog niet in gebruik worden genomen. “Een uitwijk naar bijvoorbeeld kort voor Stöppelhaene is dan ook niet uitgesloten”, besluit Hannink.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.