zonder toekomstvisie geen doordacht beleid

‘Als je niet weet waar je naar toe wilt, dan is het ondoenlijk om een juiste route uit te stippelen’. Met die zin begint de strategische visie van de gemeente Raalte: ‘Samen vooruit. Raalte 2020’. Deze is vanmiddag door wethouder Ben Haarman gepresenteerd.

“Zonder duidelijke toekomstvisie is het realiseren van zorgvuldig en doordacht beleid niet mogelijk. Daarom hebben we deze visie opgesteld, waarbij we ons richten op het jaar 2020”, aldus Ben Haarman, die benadrukt dat de visie tevens afkomstig is van de raad. Niet voor niets zaten er dan ook drie vertegenwoordigers van de begeleidingscommissie vanmiddag bij de presentatie. Deze begeleidingscommissie van de raad bestond uit Werner Gilein (PvdA), Egbert den Daas (LA), Piet Pont (VVD), Jan Oostewechel (CDA) en Gerard te Wierik (GB). De twee laatstgenoemden waren vanmiddag niet aanwezig.

Haarman is heel tevreden over de strategische visie, waar begin mei over gediscussieerd wordt tijdens een raadspleinsessie en die op 28 mei in de raadsvergadering besluitvormend voor het voetlicht komt. “We hebben er als college een goed gevoel bij.” En dat is op zich ook logisch, want de strategische visie wijkt niet veel af van het huidige beleid. “Natuurlijk liggen de accenten hier en daar wat anders, maar de koers blijft ongeveer hetzelfde”, vertelt Haarman, die weet dat het nu van groot belang is om de visie daadwerkelijk verder te ontwikkelen tot een uitvoeringsplan. “De visie heeft anders geen functie.”

Wat vooral opvalt aan de strategische visie, is dat het geen dik boekwerk is. Haarman: “Het is zo concreet mogelijk opgesteld. Zodat ’t werkbaar blijft, ook voor nieuwe colleges in de toekomst.” Egbert den Daas, fractievoorzitter van Lokaal Alternatief, liet in een eerste reactie weten dat hij zich nog niet uitlaat over de inhoud van de visie. “Ik heb weliswaar deel uitgemaakt van de commissie, maar dat wil niet zeggen dat ik mij conformeer aan de visie.” Net als Den Daas wilde ook Piet Pont nog geen politieke uitspraken doen. “Dat doen we in de raad wel. Maar ik vind het wel een visie waar de gemeente mee uit de voeten kan”, aldus Pont.

Werner Gilein complimenteerde de gemeente, omdat er voor de strategische visie vooral veel is gesproken met de burgers. “Een goede actie. Iedereen is erbij betrokken.” Dat laatste vond ook de wethouder positief. “Heel veel organisaties hebben meegedacht en vooral die verbondenheid is heel belangrijk.” Klik hier voor de digitale versie van de complete strategische visie: ‘Samen vooruit. Raalte 2020’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.